fbpx


White November igloo

Reşedinţă de vară în Bandol

Text: Anca Rotar

Una dintre cele mai căutate destinaţii de vară din lume şi sursă de inspiraţie pentru marii pictori din a doua jumătate a secolului 19, Provence este o regiune de un farmec atemporal, puţin nostalgic, care îndeamnă la relaxare şi reverie. Arhitectul Rudy Ricciotti, câştigător al Marelui Premiu Naţional al Franţei pentru arhitectură în 2006, a realizat un spectaculos hibrid între arhitectura tradiţională provensală şi estetica contemporană, pentru a oferi unui cuplu parizian o evadare perfectă într-un peisaj dominat de formele line ale dealurilor acoperite de vegetaţia mediteraneeană.

Reşedinţă de vară în Bandol

Situată între Toulon şi Marsilia, localitatea Bandol are o populaţie de 8 000 de locuitori, dar devine de zece ori mai aglomerată pe timp de vară, fiind o staţiune „cu tradiţie” care, de-a lungul timpului, a fost vizitată de personalităţi precum Thomas Mann sau Aldous Huxley. Aici locuieşte, de altfel, chiar arhitectul Rudy Ricciotti, care şi-a asumat realizarea acestei case de vacanţă impecabil integrate în context, întruchipând cu eleganţă spiritul locului.

Reşedinţă de vară în Bandol

Construită pe un sit îngust şi definit de o pantă abruptă, locuinţa apare ca un dreptunghi alungit, care coboară în patru trepte – fiecare dintre acestea corespunzând unui nivel. Întregul volum pare să fie absorbit de materialitatea telurică a dealului. Structura de bază a fost realizată din beton şi elemente de lemn (montate manual), combinate în mod suprinzător şi armonios – un soi de statement pentru sustenabilitatea şi totodată pentru spiritul inovator al proiectului. Pe de o parte, generoasele suprafeţe vitrate îi conferă faţadei un aspect îndrăzneţ, în pas cu tendinţele actuale, iar, pe de alta, pereţii exteriori, realizaţi din piatră excavată chiar din sit, reprezintă un omagiu adus vechii arhitecturi a regiunii. Acoperişul este, de fapt, o grădină exuberantă, care desăvârşeşte integrarea în peisaj. Proiectul iniţial prevedea şi o piscină spaţioasă, care a fost rezolvată în mod remarcabil, fiind amenajată pe lateral, adiacentă celui mai înalt punct al casei. Piscina este delimitată de o serie de panouri din sticlă, care se continuă la nivelul imediat inferior, oferindu-le proprietarilor ocazia de a înota în propria cameră de zi sau în dormitor.

Reşedinţă de vară în Bandol

Amenajarea interioară a fost realizată în colaborare cu biroul Marchi Architectes, intervenţia acestora temperând conceptul iniţial – provocator şi spectaculos, însă nu neapărat confortabil – al lui Rudy Ricciotti. Arhitecţii de la Marchi au păstrat layoutul existent, cu mari spaţii deschise, dar au decis să introducă o serie de panouri de lemn, cu forme inspirate de liniile peisajului exterior, care să funcţioneze ca filtre de lumină. La nivel estetic, acestea se află într-o relaţie de contrast plăcut cu materialele moderne ce domină proiectul iniţial, betonul şi sticla. O parte dintre panouri maschează dulapuri ori dressinguri, iar altele urmează linia pereţilor sau se transformă în paturi supraetajate. Piesele de mobilier alese completează atmosfera de relaxare şi deschidere. Arhitecţii au optat pentru obiecte vintage, atât anonime, cumpărate de la târgurile din Toulon, cât şi creaţii mai vechi ale unor nume ca Pierre Paulin sau Willy Rizzo. Astfel, două viziuni cât se poate de diferite au contribuit la realizarea unei reşedinţe spaţioase, deschise, luminate în mod natural şi, nu în ultimul rând, foarte elegante, o operă de artă în perfectă armonie cu contextul natural.

Reşedinţă de vară în Bandol

Reşedinţă de vară în Bandol

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0