fbpx


White November igloo

Restaurant Odessa

Adesea, proiectele de arhitectură sau design încearcă să aducă spiritul unor locuri exotice şi relaxante mai aproape de utilizatorul prins în forfota oraşelor mari, lipsite de oaze de linişte. Acesta este şi cazul noului restaurant Odessa din Kiev, a cărui amenajare este semnată de YOD Design Lab.

Text: Adelina Clapon
Foto: Andrey Avdeenko

Susţinând că Odessa este un mix etnic, cu o istorie de sute de ani, ce poate fi experimentat doar odată ce ajungi să îl vizitezi, arhitecţii au pornit de la identificarea şi inserţia unor teme şi motive ale oraşului de la Marea Neagră şi au recreat atmosfera locului prin utilizarea de materiale şi culoare, în loc să reproducă fidel elemente caracteristice zonei respective.
Restaurantul este împărţit în trei zone: lounge-ul, zona de bar cu bucătăria şi sala de mese. Prima – poate cea mai spectaculoasă dintre ele – este delimitată de restul spaţiului prin nenumărate sfori din cânepă împletită ce coboară din plafon şi care alcătuiesc un fel de perdele mai mult sau mai puţin transparente; este pe de o parte o trimitere la caracterul portuar al Odessei, iar pe de alta o modalitate de a crea intimitate. Cu o lungime totală de 30 de kilometri, acestea nu funcţionează, totuşi, doar pe post de izolare a lounge-ului de restul ansamblului, ci şi delimitează mai multe celule în interiorul său, îndemnând la diverse scenarii de relaţionare. De altfel, este ştiut faptul că sforile de acest tip sunt folosite încă din perioada Antichităţii pentru delimitarea spaţiului, pentru că permit menţinerea unui contact vizual cu ce se află dincolo de ele, printr-un joc inedit de transparenţe şi zone opace. Mai mult decât atât, în cazul restaurantului din Kiev, pe timpul serii, percepţia spaţială este modificată radical prin iluminarea acestor frânghii de la nivelul pardoselii, întregul spectacol de lumină şi textură putând fi perceput de la nivelul străzii, datorită faţadei complet vitrate.
Zona barului, finisată preponderent cu lemn, se încadrează în acelaşi registru stilistic mai temperat ca şi zona de mese, care poate funcţiona la nevoie şi drept spaţiu pentru petreceri, private sau publice. Aceasta este divizată de un perete acoperit cu plăci metalice a căror tratare sugerează o hartă topografică a Odessei, iar în centrul său a fost amplasat un bio-şemineu.
Materialele naturale folosite, precum şi iluminarea în culori calde contribuie în egală măsură la crearea atmosferei solare a oraşului de la malul mării. În plus, modul în care este folosită sfoara de cânepă demonstrează uşurinţa cu care se pot obţine rezultate sofisticate prin folosirea unor materiale simple, reciclabile.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0