fbpx

Restaurant Rochus 1090, Viena

O clădire construită în 1913 şi situată în inima capitalei austriece, mai precis în Bauernfeldplatz, la numărul 1090, a fost transformată de biroul vienez Söhne & Partner Architects într-un elegant restaurant, un exemplu de conversie şi revitalizare urbană.

Text: Anca Rotar
Foto: Severin Wurnig

Proiectul le-a adus arhitecţilor numeroase provocări, generate de conflictul dintre cerinţele incluse în temă şi nevoia de a păstra o linie unitară pentru clădirea existentă. Astfel, au decis să realizeze o conexiune între diferitele niveluri şi să deschidă restaurantul înspre stradă.

Iniţial, organizarea interioarelor era nefavorabilă noii funcţiuni, bucătăria fiind situată la mezanin, camera de oaspeţi -„exilată” la subsol, cu o scară extrem de degradată şi precară. Refacerea celei din urmă a însemnat restabilirea legăturii între cele patru niveluri (subsol-parter şi parter-mezanin) şi realocarea funcţiunilor. Astfel, bucătăria a fost mutată la subsol, iar la mezanin a fost amenajată o zonă de lounge, de unde vizitatorii se pot bucura de o perspectivă generoasă asupra pieţei Bauernfeld. Prin eliminarea parapeţilor şi utilizarea vitrajelor generoase, spaţiul este iluminat şi ventilat în mod natural şi se creează o atmosferă relaxată, deschisă.

Planul zonei de lounge este în formă de U, înconjurând nucleul clădirii şi creând iluzia dematerializării spaţiului, amplificată prin introducerea de oglinzi şi folosirea de finisaje în culori închise. În acest context, barul şi cele două şeminee, masive şi finisate în auriu, funcţionează ca puncte de referinţă.
Grădina interioară – una dintre particularităţile construcţiei originale – se afla într-o stare avansată de degradare la momentul demarării proiectului, dar a fost şi ea recuperată şi reamenajată. Prin introducerea de ferestre pe toată înălţimea pereţilor, grădina constituie acum un liant vizual (dar nu numai) atât între interior şi exterior, cât şi între diferitele niveluri ale restaurantului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0