Restaurarea unei case cu istorie: Vila Doicescu

Situată în parcelarea Bonaparte din Bucureștiul vechi, casa din Strada Washington nr. 7 a fost proiectată de Octav Doicescu și poartă vizibil amprenta personalităţii lui.

Clădirea editează trăsături caracteristice arhitecturii medite­raneene – acoperiş blând cu pantă lină sub 30 și învelitoare din olane. O schemă compoziţională liberă, favorizând volume articulate prin decroşuri, portice, bovindouri, terase sau balcoane. Un limbaj filtrat prin arcade şi bolţi de intersecţie, grilaje metalice la ferestre și o țesătură balcanică – de sursă orientală – a lemnului utilizat la streşini, balustrade, obloane și console. Corpul paralelipipedic al vilei, ca element compozițional major, acoperit în patru ape, e unitar și compact.

4

Am aflat de la echipa de proiectare Sudio3Plus care a fost provocarea acestui proiect de restaurare și remodelare interioară. Lucrând cu o istorie bogată şi cu o arhitectură încărcată de semnificaţii, proiectul a căutat să negocieze între păstrarea acelor lucruri valoroase din arhitectura iniţială şi adaptarea casei la stilul de viaţă contemporan.

Clădirea are un regim de înălțime uzual în zona S+P+2E+P, cu puţine ornamente expresie specifică lui Octav Doicescu. Faţada de est – dinspre grădină, datorită volumului proeminent acoperit cu terasă al parterului şi porticului, devine un volum aerat cu o balustradă traforată din lemn. Această orizontală diminuează semnificativ masivitatea clădirii. Balustrada, ca piesă majoră a intervenției în exterior, a fost recuperată stilistic şi reproiectată doar din câteva bucăţi găsite în grădină.

Pe faţada principală se regăsesc elemente decorative diferite ce corespund unor funcţiuni diferite: intrările gemene ale celor două apartamente, ferestrele cu feronerie decorativă, fereastra pătrată cu ramă plată şi balconul rustic. Toate aceste elementele decorative (din piatră) au fost curăţate, iar faţada retencuită cu praf de piatră. Decorurile şi ancadramentele golurilor sunt marcate, în simplitatea lor, de puține elemente.

13

Interiorul a avut nevoie de câteva intervenţii. În parter au fost eliminate partiţiile făcute în perioada comunistă, iar etajul 2 a fost recompartimentat ca apartament decomandat. Podul a devenit locuibil, fiind remodelat într-un spaţiu deschis şi luminos. Elementele decorative principale ale clădirii – scările interioare au fost recuperate şi refinisate. Pardoselile din lemn masiv – ce au putut fi recuperate, au fost remontate în pod şi la etajul 2, iar uşile din apartamentul situat în etajul 2 au fost curăţate şi refinisate.

Parterul este spațiul cel mai spectaculos. Livingul se deschide către grădină printr-o suprafaţă vitrată mare, încadrată de
coloane. Șemineul – un element esențial al arhitecturii organice – realizat din piatră este axat pe deschiderea către grădină, iar elementele structurale îmbrăcate în lemn marchează direcții de perspectivă. Integrarea tehnologiilor noi şi moderne în acest proiect a fost făcută subtil astfel încât casa este readusă la viață într-un discurs integrat. Iluminatul exterior (absent în proiectul originar) marchează delicat elementele caracteristice ale clădirii, dezvăluind-o privirii.

PROIECT: Restaurare și reabilitare vilă; ADRESĂ: Str. Washington 7, București; SUPRAFAȚA TERENULUI: 519,72 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1 106,45 mp; ARHITECTUL CLĂDIRII INIȚIALE: Octav Doicescu; ANUL EDIFICĂRII: 1930; INTERVENȚIE: Restaurare și remodelare interioară; PROIECT ARHITECTURĂ: Birou de arhitectură STUDIO3PLUS; STRUCTURĂ: Concept Structure București; INSTALAȚII: M. C. General Construct; FINALIZAT: 2018

Proiect publicat în igloo #186 / oct-nov 2018

igloo_186-shop

Banchiza de vară te trimite la Summer Well.

Noi avem 1 abonament dublu de dat, tu scapă-ne de el!

VEZI OFERTA