Ritmuri și reflexii. ISHO Offices, Timişoara

Edificat în etape desfășurate de-a lungul a patru ani, proiectul ISHO Offices urmează un traseu clar, puternic individualizat de elementele care servesc clădirii drept structură și interfață. Din succesiunea de reflexii albastre și ritmuri verticale albe transpare intenția arhitecților de a controla scenografic perspectivele dinspre și înspre orașul căruia îi preface o zonă extinsă.

ISHO Offices este un proiect stratificat în trei etape conectate care se oglindesc reciproc în amplele sale suprafețe de tip all-glass, conținătoare ale unor funcțiuni publice și de birouri. Vastele arii vitrate, un continuum de reflexii ce par că perpetuează la nesfârșit imaginea vis-à-vis-urilor și a cerului capătă tridimensionalitate și secvențialitate prin pilele albe verticale – elemente definitorii ale ansamblului. Ritmul vertical sacadat impus de acestea au ecoul raționalismului italian, adaptat contemporaneității arhitecturale și urbane.

ISHO_6
„ISHO Offices este construit pe durata a 4 ani în 3 etape conectate după un traseu clar, fiind exprimat perimetral printr-o alternanță succesivă de suprafețe ample tip all-glass ce contribuie la plasarea în contemporaneitate a imobilului și de arii vaste afirmate tridimensional prin pile verticale albe. Fațada principală este înveșmântată integral în ritmul verticalității, ritm ce iterează în permanență contrastul dintre elansare și statornicie și intermediază gradual contactul pietonalului cu volumul clădirii. Aceste succesiuni de fațade ce afirmă și reflectă sugerează caracterul de atemporalitate al clădirii.” Atelier 21

Cadența monumentală se întrerupe doar în dreptul decupajului principal al gangului pe trei niveluri – un portal lăsat anume pentru a permite pietonului să cuprindă cu privirea biserica romano-catolică Millenium, reper al cartierului istoric învecinat.Volumele conturează scenografic capătul de perspectivă al accesului dinspre podul ce traversează râul Bega și articulează direcțiile diferite de privire prin frângeri când discrete, când vădite de la linia perfect perpendiculară sau paralelă cu străzile adiacente. Contactul pietonului cu clădirea este intermediat de porticul rezultat prin retragerea sticlei de la aliniamentul pilelor – gest care încearcă să medieze ritmul pasului trecătorului și pe cel monumental al construitului.

DCIM101MEDIADJI_0127.JPG

Spațiul public are loc de desfășurare în interior, dar își revendică și piațeta minerală dinafară. Aici, în disonanță cu fațetele rectangulare ale volumului mare, pavilionul expozițional își asumă libertate de mișcare prin formele organice ale terasei care deasupra cornișei albe adăpostește o zonă verde.

ISHO_8

Proiectul privit în ansamblu este constituit dintr-o serie de obiecte-semnal care funcționează împreună și care îl transformă în reper al zonei pe care o preface. Inserția devine iconică prin amplitudine, limbajul utilizat, prin gesturile largi și puternice, capabile să mențină atenție sporită și la detalii. ISHO Offices face parte dintr-o amplă dezvoltare urbană începută în estul Timișoarei, pe amplasamentul fostei fabrici de textile ILSA, care schimbă radical imaginea unei părți importante din oraș.

ISHO_9

PROIECT: ISHO Offices; REGIM DE ÎNĂLŢIME: S+P+7E+NT; ADRESĂ: B-dul Take Ionescu nr. 50-52, Timișoara; SUPRAFAŢA TERENULUI: 17 433 mp; SUPRAFAŢA TOTALĂ DESFĂŞURATĂ: 59 030 mp; ARHITECTURĂ: Atelier 21; ECHIPA DE PROIECTARE: Dan Munteanu, Dan Damian, Bogdan Raț, Adina Szitar; STRUCTURĂ: Alpin Consulting, Zergon, Daccons; INSTALAŢII: Agasi, Melboinstal; CERTIFICARE DE SUSTENABILITATE: BREEAM Excellent; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change

igloo_202-shop