fbpx

ROMÂNIA – Țara Invitată în 2017 la VDW

Organizatorii Săptămânii de Design de la Viena (VIENNA Design Week – VDW) au anunțat decizia de a privi spre Est, către țara invitată din acest an – România.

Anual, prezența țării invitate oferă festivalului VDW o imagine îmbogățită cu multiple fațete ale activității de creație, ilustrând viziuni și abordări ale designului din alte țări europene.

În plus expoziția „Ițele Tradiției“ (Threads of Tradition) ce se desfășoară în cadrul expoziției din Institutul Cultural Român de la Viena și „Play & Rewind – amintiri, jocuri și povești în designul românesc“ prezintă, în acest început de toamnă, imagini autentice și emergente ale designului românesc la VIENNA DESIGN WEEK 2017.

1493817286

Într-o misiune devenită tradiție, încă de la începutul acestui an, o parte din echipa festivalului VDW a vizitat România – țara invitată în 2017 – pentru a-și face chiar in situ o imagine personală a scenei de design autohtone și pentru a cunoaște mai bine protagoniștii ei.

Julia Hürner & Lilli Hollein, Vienna Design Week

Julia Hürner & Lilli Hollein, Vienna Design Week

Julia Hürner și Lilli Hollein împreună cu echipa curatorială VDW au dobândit în aceasta călătorie documentară informații relevante pentru procesul de planificare creativă a festivalului. În luna februarie, vizitele în studiouri de design și ateliere de artă din București, Cluj și Timișoara și chiar la RDW au consolidat decizia echipei curatoriale de a aduce în lumina reflectoarelor scena de design România. Institutul Cultural Român de la Viena (RKI) a realizat un demers excelent de promovare a creatorilor în ultimii ani la Viena, iar contribuții românești au fost prezentate la edițiile anterioare ale festivalului VDW.Concluzia e că România va fi reprezentată în acest an ca țară invitată oficial și prezentă într-un grad mai mare în programul festivalului și al Institutul „Robert Koch” împreună cu care, grație unui angajament mai amplu, se construiește prin design o punte de legătură între țări.

 

1494498059

PASSIONWEGE

Acest format inedit din VIENNA DESIGN WEEK comisionează designerii internaționali și austrieci să colaboreze cu producătorii vienezi pentru a dezvolta împreună proiecte bazate pe un intens schimb de cunoștințe. În mod colectiv și fără constrângeri sau proceduri coercitive de relații comerciale, proiectele sunt realizate în conformitate cu direcția curatorială a VDW. Cheltuielile de călătorie ale desinerilor invitați sunt plătite de festival. Cu procesele sale deschise, moderate de abordarea creativă reciprocă între firme și designeri, Passionswege e un program foarte important și reprezintă o parte prestigioasă a festivalului.

În acest an, un număr mare de firme din primul district și din districtul central, Rudolfsheim-Fünfhaus, vor participa Passionswege. În plus, va exista un partener în cel de-al șaselea district – Mariahilf.

„Passionswege poate fi văzut, într-o anumită măsură, ca începutul VIENNA DESIGN WEEK. În ultimii unsprezece ani, multe proiecte interesante au fost realizate între designeri internaționali și producătorii vienezi. Există încă atât de multe întreprinderi artizanale fascinante care așteaptă și merită să fie descoperite. Vrem să facem această diversitate accesibilă vizitatorilor și astfel să consolidăm gradul de conștientizare a proceselor de producție, atât din perspectiva designului, cât și din perspectiva producătorilor din oraș”, declară Julia Hürner, Curator & Project Manager, Passionswege

1499093842

Cuplurile DESIGNER – FIRMĂ AUSTRICĂ din PASSIONWEGE VDW 2017 sunt:

  • Jolán van der Wiel (NL) cu J. L. & Lobmeyr
  • Radu Abraham (RO) cu BrücklMeier
  • zerunianandweisz (AT) cu Vienna Silver Factory
  • pavillon_35 (AT) cu Saint Charles Farmacie
  • Matthias Lehner (D) cu Hegenbart Kupferschmiede
  • Katharina Eisenköck (AT/UK) cu Petz Hornmanufaktur
  • RADU ABRAHAM (RO) CU BRÜCKLMEIER

De peste 100 de ani, Brücklmeier a creat timbre, elemente grafice de înaltă calitate și gravuri. Compania vieneză, fondată inițial în Graz, se concentrează pe meșteșugul tradițional amestecat cu designul industrial modern.

1497438945

În cadrul PASSIONSWEGE, Brücklmeier își deschide porțile designerului român Radu Abraham. Cu atelierul în Cluj-Napoca, Abraham a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. De asemenea este co-fondator al CDD-Cluj Design Days.

1497440252

Lucrările lui Abraham sunt inspirate de forme geometrice și de linii clare.Ele au fost prezentate la acest an la RDW-Romanian Design Week în București și speră că îi vor cuceri pe vienezi și publicul VDW.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0