fbpx

ROTENBERG & UZUNOV art gallery

Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, galeria de artă Rotenberg & Uzunov este dedicată artiştilor români din secolul XX. Pentru amenajarea faţadei, beneficiarii au dorit un proiect care să răspundă unui set de criterii: o poartă care să asigure siguranţa galeriei, o pergolă şi o reclamă. Proiectul realizat este un mecanism acţionat automat care, în ipostaze diferite, răspunde tuturor criteriilor cerute.

Text: Robert Zotescu
Foto: Şerban Bonciocat, Victor Bogdan Gheorghiţă

Premiul secţiunii Design, categoria design de obiect în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2013

Poarta este realizată din trei elemente articulate. În poziţie închisă, poarta răspune nevoii de siguranţă, asigurând galeriei o închidere totală a faţadei cu o cortină de oţel. În poziţie deschisă, elementul median capătă rolul de reclamă, în timp ce poziţia pliată a întregului mecanism generează o pergolă ce asigură un acces protejat.

Conceptul de bază al proiectului a fost dorinţa de a realiza un obiect de design urban care să asigure atât un accent vizual în contextul istoric în care este amplasat, cât şi un obiect care, prin materialitate, să fie legat de funcţiunea spaţiului şi lucrările de sculptură din interior.

Placa metalică este perforată cu numele galeriei şi două nişe verticale care au un dublu rol: permit trecătorului să privească în interiorul spaţiului, iar pe timp de noapte acţionează ca un accent luminos unde iluminatul artificial al spaţiului generează o reclamă luminoasă.

Poarta a fost supusă unui proces de oxidare naturală pe o perioadă de câteva luni, fiind stabilizată ulterior. Rugina rezultată oferă atât o imagine de contrast cu contextul prin prezenţa unui element cu o puternică notă industrială, cât şi o legătură suplimentară cu textura şi materialitatea sculpturilor aflate în interior.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0