fbpx

ruralscraper, the Rural Skyscraper

Proiectul elaborat de atelierarchitects a participat în 2011 în cadrul Skyscraper Competition organizată de prestigioasa revistă eVolo pentru studiul viitoarelor clădiri înalte. Conceput sub forma unei structuri turn, proiectul este un manifest ce vine ca răspuns la proiecţiile potrivit cărora, până în anul 2050, aproximativ 70% din populaţia globului va locui în mediul urban iar terenurile cultivabile sunt în continuă scădere. O soluţie ar putea fi acest tip de ferme verticale în interiorul oraşelor, care îşi propune apropierea comunităţii de pământ şi de procesul de cultivare a alimentelor, dar şi rezolvarea unui întreg set de probleme adiacente cum ar fi costurile de transport sau poluarea urbană. Păstrând un ton adeseori utopic în ceea ce priveşte transportarea mediului rural într-un cadru urban, ruralscraper se înscrie într-o serie de proiecte cu caracter agri-tectural ce încep să apară în mai multe centre urbane – sediul Pasona elaborat de Kono Designs LLC în Tokyo, ferma organică construită de Tony Zhang în apropierea Aeroportului Pudong din Shanghai sau ferma urbană Gotham Greens din New York sunt doar câteva exemple.

Imagini: atelierarchitects
Text: atelierarchitects / intro: Sabin Borş

Oraşele sunt într-o creştere continuă. Estimările arată că, până în anul 2050, aproape 70% din populaţia lumii va trăi în zone urbane şi oraşe. În vreme ce indicele stilului de viaţă global se află în continuă creştere, suprafaţa pământului cultivabil scade peste tot în lume. De unde vine mâncarea? Trăind în peisajul urban, locuitorii au tendinţa de a uita cum este produsă mâncarea sau de câtă energie, pământ şi muncă este nevoie pentru a hrăni un oraş. Fermierii sunt cei care hrănesc oraşele!

Câte alimente mâncăm? Ce cantităţi de mâncare sunt consumate în oraşe cum ar fi Tokyo, New York sau Shanghai? Unde se află pământul de care avem nevoie pentru cantitatea de mâncare pe care o consumăm zilnic? Spaţiul de care avem nevoie pentru a produce mâncarea zilnică trebuie să se desfăşoare vertical. Energia şi pământul pot fi salvate prin amplasarea unor funcţii rurale în interiorul oraşelor. Consumatorii ar trebui să fie cât mai aproape de ferme cu putinţă. Aşa cum locuitorii au început să-şi găsească locuinţe pe verticală, fermierii trebuie să găsească ferme construite pe verticală.

Cum ne cumpărăm mâncarea şi care este legătura pe care o avem cu ceea ce mâncăm? Pieţele tradiţionale sunt adevărate forme de interacţiune socială. Cu cât vedem mai puţine lucruri despre cum se cultivă alimentele, cu atât ştim mai puţine despre ceea ce mâncăm şi cu atât mai izolaţi devenim de mâncarea pe care o ingerăm. Trebuie să vizităm fermierul pentru a fi siguri de mâncarea noastră zilnică.

Metodele alternative de creştere şi metoda pragurilor verticale de cultivare crează forme rurale verticale de pământ. Ataşaţi unei pieţe tradiţionale dar structurată vertical, consumatorii din oraşe trebuie doar să ia ascensorul, un elevator în continuă mişcare pentru a ajunge la fermieri şi produsele fermiere în oraşele dense.

Straturi

Peisaj rural vertical

Mai multe tipuri de sisteme alternative de cultivare – cultivarea în pungi de plastic, culturi de seră, culturi urbane, culturi de piaţă, culturi curate, metoda talerelor, cultivare protejată, metoda rafturilor, producţia outdoor timpurie, cultivarea târzie a terenurilor.

Fiecare fermier dispune de o fermă prin care se pot conecta la piaţă, la un strat secundar. Casa leagă între ele cele două straturi.

Zonele verticale de cultivare sunt sprijinite de secerătoare, tractoare, sisteme de stropitoare, toate funcţionând pentru cultivarea verticală.

Piaţa

Structura de rezistenţă susţine piaţa, ca o serie de spaţii urbane verticale. Structurile tradiţionale ale halelor pieţei desemnează locurile de desfacere, în vreme ce platformele sunt dedicate consumului mediu pentru băcănii sau aprozare, etc. Diferite taverne, birturi şi bodegi sunt de asemenea conectate la halele pieţei.

Un sistem paralel de ascensoare în permanentă mişcare (pentru oameni dar şi pentru maşini) leagă fermele şi pieţele pe verticală. Fragmentele de străzi verticale aflate în continuă mişcare asigură alternanţa necesară.

Servicii

Deasupra şi pe laturile pământului agricol se află maşinării agrare verticale, sistemele de ventilaţie, electricitate şi turbinele care susţin cultivarea. Bazinele sunt dedicate sistemelor de irigaţie şi colectarea apei de ploaie.

Anotimpurile şi funcţionarea

Fermierii cumpără sau închiriază terenul pentru cultivare şi recoltare, urmând apoi să vândă ceea ce produc în legătură directă cu consumatorii. Creşterea animalelor este de asemenea bine venită pe pământul rural vertical. Având două feţe, Rural Skyscraper poate fi amplasat perfect şi poate dispune de energie solară constantă, fiind utilizate sisteme de energie sustenabilă. Pe timpul iernii, culturile sezoniere de seră pot funcţiona pentru a aproviziona piaţa, fiind posibil şi patinajul sau pescuitul în lac. Tavernele, birturile şi funcţiile adiţionale sunt deschise tot anul.

1. Tokyo, Japonia – 32,450,000
2. Seul, Coreea de Sud – 20,550,000
3. Mexico City, Mexic – 20,450,000
4. New York City, SUA – 19,750,000
5. Mumbai, India – 19,200,000
6. Jakarta, Indonezia – 18,900,000
7. Sáo Paulo, Brazilia – 18,850,000
8. Delhi, India – 18,680,000
9. Õsaka/Kobe, Japonia – 17,350,000
10. Shanghai, China – 16,650,000

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0