fbpx

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării.

Un proiect despre tradiţia pescărească documentată în imagini şi bărci de lemn vechi în mărime naturală expuse în aer liber, însoţite de o serie de poveşti de succes ale campionilor olimpici la caiac şi canoe născuţi în Delta Dunării.

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării.

Începând de miercuri 28 august, în localitatea Mila 23 se deschide proiectul de artă publică „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”, rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013 la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23. Aici vor fi puse în valoare tradiţii şi istorii orale din arealul cuprins între satele Mila 23, Crişan şi Caraorman.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este construit în jurul unui obiect autentic local, “lotca dunăreană”, barca pescărească tradiţională, mijlocul de transport şi comunicare tipic pentru satele de pe apă.

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării.

Prin intervenţia temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidenţiază locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în imaginarul, în relaţiile sociale şi economice ale localnicilor. Folosită pe vremuri ca mijloc unic de transport şi cel mai important instrument utilitar pentru supravieţuire în satele pescăreşti, lotca devine în zilele noastre vehicul ecologic recomandat turiştilor responsabili şi un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mândri. Intervenţia reconstituie prin poveşti şi istorii orale culese de la localnici şi de la campioni olimpici şi mondiali la caiac şi canoe originari din Delta Dunării, semnificaţiile simbolice şi narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifică astfel între documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o bărcă de lemn şi uneltele de pescuit indispensabile fiecărui ţăran din satele de pe “baltă”, expunerea de bărci vechi în mărime naturală şi înregistrarea poveştilor de succes ale sportivilor născuţi în zonă care au transformat experienţa de a vâsli, firească pentru fiecare copil din Delta Dunării, în şansa de a se afirma şi de a deveni recunoscut la nivel mondial.

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării.

Proiectul valorifică patrimoniul material şi imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiţie şi cultură locală, evidenţiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi entice şi culturale care alcătuiesc spaţiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi.

Muzeul Plutitor este conceput să devină, în viitor, un punct de atracţie pentru turiştii în Delta Dunării şi un spaţiu reper pentru locuitorii din zona Mila 23 – Crişan – Caraorman, care au astfel şansa de a se promova istoria şi obiceiurile care dau specific locului.

Proiectul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 a fost înfiinţată de Ivan Patzaichin în 2010, cu scopul de a dezvolta proiecte de dezvoltare locală în Deltă şi în alte locuri unde apa poate reprezenta un avantaj economic pentru comunităţile din zonă. Proiectele Asociaţiei acoperă domenii diverse, de la ecoturism şi sport, la proiecte culturale şi de protecţie a mediului. Asociaţia lucrează în parteneriat cu administraţiile publice locale, cu organizaţii neguvernamentale şi firme private care sunt preocupate de păstrarea autenticităţii locului.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este o avanpremieră a deschiderii Festivalul Bărcilor cu Vâsle Rowmania de la Tulcea (30 august – 1 septembrie), organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0