fbpx

Sabine Schründer – Ellipses

Orice loc şi orice referinţă simbolică sau reală presupune o elipsă, o omisiune, un gol care spaţiază şi care se poate transforma într-un veritabil „spaţiu speculativ” unde realităţile sociale, economice sau politice pot dobândi o interpretare diferită.

Toate imaginile: © Sabine Schründer. Toate drepturile rezervate. Imaginile fac parte din seria Ellipses, 2010.
Conţinut: © Sabin Borş din partea Anti-Utopias / Xpose Art Collective 2012.

Orice construcţie are loc de fapt într-un spaţiu omis. Este ceea ce tematizează proiectul Sabinei Schründer, Ellipses, parte a unui ansamblu artistic din care mai fac parte lucrări ca şi Intrude sau Eva-05, şi care tematizează sub diferite forme câteva dintre temele pe care se concentrează efortul artistei: problema controlului, a izolării, a unei neadaptări constitutive la realitatea pe care o descriu mecanismele sociale, economice şi politice şi, nu în ultimul rând, a unor ţeluri individuale şi colective care se dovedesc a fi tot atâtea construcţii anonime, lipsite de subiectivitate.

Rezultatul acestor construcţii nu este altul decât producerea unor defecte, derapaje şi nesincronizări sociale şi emoţionale, în faţa cărora individul experimentează o senzaţie de teamă, vid şi disconfort intim la capătul unui lung şir de încercări de adaptare la realitate prin consum, abundenţă şi supra-informare. De la măştile identitare cotidiene până la crearea şi asumarea identităţilor digitale, individul devine de fapt o structură de categorii şi preferinţe, o persona creată în interes economic, un agent politic deposedat de individulitate, opţiune şi drepturi.

În acest context, omisiunile din interiorul sau exteriorul imaginilor pe care le vehiculăm traduc un sistem social în care graniţele dintre public şi privat dispar treptat, lăsând loc unor reţele invizibile de gestiune economică şi estetică. Ca şi în alte proiecte ale artistei, individul se confruntă în Ellipses cu un gol şi o teamă constitutivă, cu problema (auto-)controlului şi a (in)securităţii, cu o interacţiune minată în permanenţă de separaţie, deviaţie şi uitare, cu o panică subliminală asumată intim. Şi, nu în ultimul rând, cu necesitatea de a locui un spaţiu imposibil.

Sabine Schründer: „Societatea noastră actuală globalizată este determinată prin uniformitate şi omogenitate, şi după cum afirmă Bernard Stiegler, creierul nostru este modelat pentru consum (şi nu în mod necesar prin produse care ar fi orientate către nevoile consumatorilor). Expunerea permanentă la publicitate personalizată, spre exemplu, şi construirea nesfârşită de noi centre de shopping face imposibilă evitarea consumerismului. Identificarea de sine nu mai reprezintă o chestiune de opinii şi valori personale, ci se bazează tot mai mult pe lucruri şi simboluri, care se răspândesc pe întreaga suprafaţă a reţelelor digitale şi analogice. Este o formă de extensie a ego-ului obţinută prin aderarea la clubul standardizării.” (Constructed Aims. A Conversation with Sabine Schründer, interviu disponibil pe www.anti-utopias.com).

www.sabineschruender.de
www.anti-utopias.com

Foto:
1. Aufsicht, Pigmentprint, Alu-Dibond, framed,
52 cm x 62 cm, 2010
2. Baum, Pigmentprint, Alu-Dibond, framed,
84 cm x 100 cm, 2010
3. Trepper, Pigmentprint, Alu-Dibond, framed,
30 cm x 35 cm, 2010
4. Tower, Pigmentprint, Alu-Dibond, framed,
52 cm x 62 cm, 2010

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0