fbpx

Șarm alpin – Un periscop montan întors spre peisaj

O istorie recentă ne arată că, în afara ambuteiajelor de pe Valea Prahovei, Sinaia riscă să devină un repertoir al eșe­cului construirii de case. Față de echilibrul dintre construit și neconstruit, care era emblematic orașului până în anii ’90, o invazie aberantă, abundentă și amprentată de prost gust, mărturisește că, uneori, proximitatea cu Bucureștiul nu e benefică.

Există și excepții. Casa realizată de echipa de proiectare de la TECON, coordonată de arhitectul Bogdan Babici, convinge că există un mod cartezian de edificare, integrat în peisaj. Propunerea demonstrează că se poate edifica o casă care res­pectă locul și panta în forma unui periscop întors spre peisaj.

tecon3

 

O volumetrie ortogonală, albă și pură, de tip soclu și platou alcătuiește periscopul. Proiectul de arhitectură este atent la inserția în sit și configurează abil cel mai prețios loc al
casei – terasa. Termenul potrivit, în loc de terasă circulabilă, este spațiul de la cota cea mai înaltă. Găsim aici un loc de stat, un loc de contemplare, un loc de liniște. De unde altundeva să te gândești la o plimbare spre Cotă decât din spațiul de cota cea mai înaltă?

Casa lasă la strada de cotă inferioară un loc discret de garaj. Câteva trepte conduc spre intrarea principală.

tecon4

 

Lotul extrem de îngust și retragerile față de proprietățile vecine au conturat un edificabil de tip tub. În acest volum ex­înscris posibil, elementele majore ale casei lasă în re­gis­tru median o terasă acoperită. Un loc protejat, adăpostit de vânt, ferit de zăpadă, deschis pe două laturi spre peisaj demonstrează cum inima casei este spațiul vid. Placarea cu lemn în fâșii ori­zontale și piatră în panouri a construcției din beton armat, elementele vitrate generoase, tâmplăria gri antracit alcătuiesc o amprentă de finisaje exterioare a cărei schemă cromatică se regăsește și în spațiile interioare. Lăsarea betonului aparent în plafoane, exprimarea grinzilor metalice transversale și a celor diagonale în interiorul ambientelor aduce spațiului casei o incredibilă ușurătate. Ființa spațială a locuinței are firesc, grație și o­nestitate. Acestei făpturi arhitecturale îi sunt asociate secvențe spațiale simplu înlănțuite, alburi luminoase, bejuri aurii de lemn și, esențial, un natural contemporan care – chiar dacă vii doar pentru weekend – te face să te simți acasă.

PROIECT: Casa B; regim de înălțime: D+P+1E; ADRESĂ: Str. Theodor Aman nr. 15, Sinaia, Jud. Prahova; ARHITECTURĂ: TECON architecture; Echipa: arh. Bogdan Babici, arh. Bogdan Brandiburg, arh. Vlad Pătru, arh. Anca Ichim; structura: ROZINI, ing. Lucian Rozorea; Instalații: PROIND, ing. Lucian Luca; FINALIZAT: 2017

Proiect prezentat în igloo #193_Big City Lights

igloo_193-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0