fbpx

Sayama Forest Chapel

Este foarte dificilă selectarea valorică a unor proiecte de arhitectură cu programe diferite, însă totuşi categoria – Lemn în arhitectură – a concursului World Architecture News (WAN) a generat criterii de evaluare operabile. Astfel, dacă privim cele 6 proiecte din lista scurtă a recentelor WAN-Wood in Architecture Awards, înţelegem misiunea densă şi extrem de dificilă a membrilor juriului (alcătuit din: Adrian Campbell, Associate Director la Arup Associates; James Greaves, Partener la Hopkins Architects; Dmitri Jajich, Associate Director la Skidmore Owings & Merrill şi Mikko Viljakainen, Director la Puuinfo).

Proiectele care au recurs în moduri foarte diferite de a integra lemnul în arhitectură – reunite în lista scurtă a selecţiei – au fost expuse în cadrul Timber Expo, in 8 octombrie 2015, ca parte din UK Construction WEEK. Cu funcţiuni majore care variază de la edu­caţie, rezidenţial, birouri şi spaţiu de cult, lucrările prezente în concurs au etalat un spectru foarte vast de intervenţii arhitecturale. Una dintre lucrările nominalizate în concursul de atribuire a premilor WAN, la secţiunea LEMN, în ediţia 2015 este Sayama Forest Chapel, realizată de NAP Architects, coordonat de arhitectul Hiroshi Nakamura.

Capela este în general un edificiu care se distinge prin modestie. Aici însă el menţine specific liniştea pădurii în care este integrat, decupează din volumul său, subtil şi prin deschi­deri savant aşezate, orizontul. Alcătuirea de geometrie pentagonală este un omagiu adus străbunilor şi prin interpretarea, în cheie de lectură contemporană, a simbolurilor tradiţionale japoneze. Lemnul îşi păstrează şi chiar dobândeşte o frumuseţe suplimentară prin punerea sa în operă: un set concentric de 5 prisme triunghiulare care se reunesc într-un spaţiu de rugăciune.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0