fbpx

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

În toamna anului 2007, Muzeul Städel a organizat un concurs pentru extinderea muzeului, la care au fost invitate să ia parte opt birouri proeminente din Germania şi din restul lumii: Diller Scofidio + Renfro, New York; Gigon/Guyer Architekten, Zurich; Jabornegg & Pálffy, architects, Vienna; Kuehn Malvezzi Architekten GmbH, Berlin; Sanaa Ltd / Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa & Associates, Tokyo; schneider+schumacher Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main; UNStudio, Architects, Amsterdam şi Wandel Hoefer Lorch + Hirsch Müller, Frankfurt/Main.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

În februarie 2008, un juriu internaţional prezidat de Louisa Hutton (arhitect BDA, Berlin) i-a anunţat drept câştigători ai concursului pe arhitecţii schneider+schumacher din Frankfurt. „O alegere excelentă”, au fost cuvintele presei la relatarea anunţului. „O bijuterie strălucitoare în timpul zilei, un iaz de lumină în timpul nopţii”, a aplaudat juriul concursului.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

Noua clădire se învecinează cu aripa de grădină construită la începutul secolului XX şi ea însăşi prima extensie a clădirii originale a muzeului, care a fost construit pe Schaumainkai din Frankfurt în 1878. Spre deosebire de orice altă extensie realizată până în acest moment, noua secţiune a muzeului nu se va afla deasupra pământului ; noul spaţiu generos conceput de schneider+schumacher va fi amplasat sub grădina Städel.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

Noul spaţiu expoziţional poate fi accesat prin intermediul unui ax central ce porneşte de la intrarea principală dinspre latura muzeului aflată în apropierea râului. Prin deschiderea celor două timpane de ambele părţi ale foaierului intrării principale a muzeului, vizitatorii vor putea ajunge la nivelul Foaierului Metzler.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

O scară va duce apoi dinspre această zonă înspre extensia de 3.000 mp a muzeului aflată sub grădină. Interiorul sălilor din grădină este caracterizat de plafonul elegant curbat şi aparent imponderabil ce cuprinde întregul spaţiu expoziţional. 195 de luminatoare circulare variind între 1,5 şi 2,5 metri în circumferinţă invadează spaţiul dedesubt cu lumină naturală, formând totodată un model captivant în zona grădinii aflată deasupra.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

La exterior, ieşiturile verzi, asemănătoare unor domuri, peste care vizitatorii pot trece nestingheriţi, oferă grădinii Städel un aspect unic şi creează muzeului o nouă distincţie arhitecturală.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

„Frankfurt nu a obţinut doar o nouă clădire expoziţională unică”, a declarat juriul concursului, „dar ca o clădire verde va fi de asemenea mult înaintea vremurilor sale.” Sălile generos de spaţioase şi inundate în lumină din grădină sunt noua casă a secţiunii de artă contemporană din colecţia muzeului.

Schneider+Schumacher. Extensia Muzeului Städel

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0