fbpx

Scurt profil Neri&Hu

De la un proiect de hotel de 300 de camere până la unul pentru o lampă Moooi şi de la inserţii urbane în Shanghai până la o colecţie de ceşti de ceai, creaţiile Neri&Hu sunt tot atâtea interpretări contemporane care povestesc despre istoria, cultura şi obiceiurile Chinei.

Text: Ioana Păunescu

Neri&Hu au fost numiţi Designers of the Year 2015 de către Maison&Objet Asia, a cărui a doua ediţie s-a desfăşurat între 10 şi 13 martie 2015 la Singapore. Argumentul acordării acestei distincţii este, conform afirmaţiilor lui Philippe Brocart, Managing Director al Maison&Objet, ilustrarea „esenţei culturii şi a rădăcinilor asiatice dar o abordare internaţională” fără a fi însă (am putea adăuga noi) o abordare uniformă, cu limbaj sec, simplu, globalizat. Din contră.

Scurt profil Neri&Hu

Fondat în 2004 de către Lyndon Neri şi Rossana Hu, Neri&Hu Design and Research Office este un birou de arhitectură, de design de interior, de master planning, de design grafic şi design de produs, cu sediul în Shanghai plus o filială londoneză. Proiectele lor sunt răspândite în întreaga lume iar colectivul este format din arhitecţi şi designeri care vorbesc mai bine de 30 de limbi.

Neri&Hu au semnat atât proiecte de mari dimensiuni precum Hotel Le Meridien din Zhengzhou (2014) sau Hotel Westin din Xi’an (2012), cât şi proiecte de reconversie (Design Republic sau magazinul şi birourile Camper, ambele în Shanghai), proiecte rezidenţiale şi de obiect.

„Cum Shanghai este considerat a fi noua frontieră a globalizării, biroul nostru este chiar în centrul acestui haos contemporan, povestesc cei doi arhitecţi. Contextul cultural şi istoric al oraşului sunt puncte de plecare pentru explorările noastre arhitecturale. Noi credem cu tărie că research-ul este cel mai important instrument de design pentru că fiecare proiect vine cu setul său unic de elemente contextuale.”

Un sondaj critic al specificităţilor fiecărui program, al fiecărui sit şi al fiecărei funcţiuni este esenţial pentru crearea unui design riguros iar Neri&Hu îşi propune ca proiectele sale să fie ancorate în „interacţiunea dinamică dintre experienţă, detaliu, materiale, formă şi lumină. Semnificaţia esenţială din spatele fiecărui proiect constă în crearea de forme care să exprime anume înţelesuri prin intermediul reprezentării lor fizice.” Pentru a-şi ilustra mai elocvent filosofia, arhitecţii fac apel la cuvintele lui Saint Exupéry din Zbor de noapte: „Nu cerem să fim veşnici, ci să nu vedem actele şi faptele pierzându-şi brusc sensul.”

Hotel Le Meridien reprezintă o „arhivă pentru artefacte legate de cultura provinciei Henan” (în care se află oraşul Zhengzhou) tot aşa cum Hotelul Westin reprezintă reinterpretări ale arhitecturii tradiţionale chineze (oraşul Xi’an este renumit pentru descoperirea armatei de teracotă).

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Proiectul pentru magazinul şi birourile Camper (2013) operează, la nivel general, cu aceleaşi concepte privind reconversia şi reconstituirea vechii imagini urbane a oraşului Shanghai şi, la nivel particular, cu o structură în interiorul unei alte structuri, cu o combinaţie de metal, cărămidă gri şi lemn reciclat.

Scurt profil Neri&Hu

Design Republic Commune din centrul oraşului Shanghai (2012) reprezintă reconversia fostului Sediu al Poliţiei construit în 1910 într-un adevărat „hub de design” care cuprinde atât noul flagship store Design Republic cât şi o cafenea, un restaurant, un bar şi alte concepte de retail pentru cărţi şi fashion. Clădirea din cărămidă a fost completată de o inserţie contemporană din sticlă şi metal.

Scurt profil Neri&Hu

Proiectele de mobilier pentru De La Espada (seria Solo), pentru Classicon (scaunul Sedan), Stellar Works (colecţiile Ming şi Utilities), Gandiablasco (Jian), Moooi (The Emperor Light) sau Seeho Su (Zisha Tea Project) reprezintă tot atâtea interpretări ale Chinei tradiţionale în limbajul contemporan. Scaunul Solo este inspirat din mobilierul anilor ’20 din Shanghai. Lampa The Emperor Light spune, de exemplu, o veche poveste chinezească despre un împărat şi cântecul unei privighetori iar colecţia de căni de ceai Zisha (în traducere „nisipul purpuriu”) – povestea însuşi materialului, care păstrează bine căldura, previne oxidarea şi este capabil să capteze câte puţin din aroma ceaiului astfel încât „se spune că, după ani de folosire, poţi face ceai doar turnând apă fierbinte în cana din zisha”, spun autorii.

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Scurt profil Neri&Hu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0