Secretul deschis al unei case: Casa Cămărășescu

Casa Cămărăşescu, construită de arhitectul Paul Smărăndescu, este un monument istoric clasa B, situat într-un cartier rezidenţial din Bucureşti. Proprietarul a ales foarte inspirat serviciile de proiectare ale domnului arhitect Şerban Sturdza pentru a conferi casei frumuseţea de altădată şi un confort contemporan.
Am aflat de la proprietar, într-o discuţie de tip mărturisire, de legătura intensă între oameni şi spaţii. Aceasta s-a instalat încă de la prima vizitare a casei, înainte de achiziţie. Descendentul familiei Cămărăşescu a fost surprins de modul în care actualul proprietar, văzând pentru prima dată interiorul casei, anunţa ce anume urmează să amenajeze în fiecare cameră. O anticipare a ambientelor şi înlănţuirii lor era afirmată ca şi când ar fi locuit deja acolo demult.

_g6i4508

La rându-i, arh. Sturdza a înţeles profund legităţile de alcătuire a spaţiului casei, a compoziţiei originare făcute de arhitectul Smărăndescu, adăugând o scară la locul ei iniţial, propunând o secvenţă de intrare în casă care amplifică scenariul par­cursului spaţial şi, esenţial, creează o curte protejată şi intimă. Ansamblul e compus din corpul central cu demisol, parter, etaj şi mansardă, iar în lungul limitei de proprietate de la est se află fosta casă a trăsurii ce se deschide blând în grădină. Casa a trecut printr-un proces amplu de consolidare şi restaurare, coordonat de echipa Prodid. Lucrările au durat peste 8 ani, iar intervenţia complexă a implicat remodelarea terenului, refacerea împrejmuirii, renovarea şarpantei, a faţadelor, a finisajelor interioare, recondiţionarea tâmplăriilor şi restaurarea lucrărilor de mozaic şi similipiatră. Toate materialele puse în operă folosesc tehnici şi compoziţii ce demonstrează respect faţă de alcătuirea originală.

În timpul şantierului, a fost descoperit peste plafonul de ipsos decorat al intrării, undeva în zidul de cărămidă, un caiet, scris superb, care conţine o relatare emoţionantă. Un secret al unui locuitor al casei a fost dezvăluit. Proprietarul actual a fost invitat de arhitect să lase, la rându-i, un alt secret, ascuns undeva, în spaţiul casei. Arhitectul Şerban Sturdza împreună cu Adela Vîrgolici au personalizat ambiental fiecare loc din casă. Peretele casei scării încă mai aşteaptă o murală cu tema grădinii de afară, nimb colorat şi luminos care ar dizolva masivitatea pereţilor în lumină. Faţă de multiplele taine ale locuinţei readuse la o altă viaţă, credem că secretul deschis al Casei Cămărăşescu rezidă acum în faptul că e locuită frumos şi cu sens. Dezvăluirea secretului său arhitectural a fost făcută consecvent, cu atenţie şi cu respect faţă de existent – un recipient – ca un cufăr de amintiri şi comori – care îşi mărturiseşte regula şi indică modul de continuare, ca într-o poveste bine scrisă.

Astăzi – când proiectul de renovare şi extindere s-a încheiat – casa se deschide prietenilor, e o casă vie, plină de evenimente, pe care fiecare locuitor al familiei o îndrăgeşte în mod propriu, fapt care se simte după cum e prezentată vizitatorilor. De aceea, secretul casei e dublu deschis: atât prin arhitectură, cât şi prin locuire, o fuziune nobil-domestică. Pentru a crea identitate şi a marca atribuirea casei arhitectului originar, bustul lui Paul Smărăndescu a fost amplasat chiar la intersecţia celor două străzi care delimitează lotul. Proprietarul a cedat o bucată de teren pentru amplasarea statuii publice făcute de sculptorul Virgil Scripcariu.

_g6i4500

Proiect: Casa Cămărăşescu – consolidare, refacere împrejmuire, restaurare, reabilitare şi remodelare interioară; Autor: Prodid; Arhitecți: Şerban Sturdza, Andreea Hangiu, Antoniu Baghiu; Colaboratori: Zsofia Gagyi arhitectură; Cristian Tomescu – instalaţii sanitare şi termice; Bogdan Marinescu – instalaţii electrice; ing. Mihai Ursăchescu – rezistenţă; Faber Studio – pictură şi cromatică plafoane; Zoe Langada, Iulian Moldovan – desen, pictură interioare; Creafreres – parchet, elemente lemn; Constructori: Cella Cosimex, Vlad Grup; Ani proiectare: 2005-2013; Finalizat: 2016

Articol apărut în igloo #180 [oct-nov 2017]