Sensing Spaces: Architecture Reimagined
În perioada 25 ianuarie – 6 aprilie 2014, Royal Academy of Arts din Londra găzduieşte expoziţia „Sensing Spaces: Architecture Reimagined”, primul eveniment important de gen al anului, pentru care şapte arhitecţi / firme de arhitectură au fost provocaţi să-şi dea frâu liber imaginaţiei şi să regândească galeriile principale ale Academiei.
Singura condiţie a fost să se folosească de elementele esenţiale ale arhitecturii; în loc să construiască machete de clădiri aceştia au creat pentru vizitatori experienţe unice, la care pot participa. Expoziţia îşi doreşte să abordeze arhitectura dintr-o perspectivă mai umană şi mai uşor de înţeles pentru neprofesionişti. Şi, nu în ultimul rând, dovedeşte cum atingerile, sunetele şi văzul joacă un rol principal în modul în care percepem spaţiile, proporţiile, materialele şi lumina.
Cei şapte arhitecţi au fost atent selectaţi: vin din zone diferite ale globului şi au modalităţi distincte de abordare a arhitecturii, iar proiectele lor pentru această expoziţie sunt cu adevărat remarcabile.
Pezo von Ellrichshausen (Chile) a creat o instalaţie din lemn de mari dimensiuni pe care vizitatorii pot urca fie prin intermediul unei rampe, fie pe o scară în spirală. Odată ajunşi pe platforma de sus, pot admira de aproape tavanul impresionant, pe care în mod normal l-ar fi văzut doar de la distanţă.
Instalaţia lui Diébédo Francis Kéré (Germania/Burkina Faso) încurajează interacţiunea şi invită vizitatorii să introducă paie colorate într-o structură de tip fagure. Lucrarea va continua să evolueze pe întreg parcursul expoziţiei.
Kengo Kuma (Japonia) a realizat o instalaţie din bambus, ce emană un miros liniştitor şi încurajează meditaţia.
Li Xiaodong (China) a construit un labirint din crengi, în timp ce arhitecţii de la Grafton (Irlanda) au ales să se joace cu lumina.
Lucrările cunoscuţilor portughezi Eduardo Souto de Moura şi Álvaro Siza îi încurajează pe vizitatori să reconsidere istoria clădirii în care tocmai se află.