fbpx

Seria de concerte SoNoRo Conac iunie 2014 continuă cu un concert de excepție la Casa Avramide din Tulcea

Al doilea SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 15 iunie la Casa Avramide, cunoscută și drept Casa Colecțiilor, parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Concertul va începe la ora 19, cu un program muzical compus din piese ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, Antonín Dvořák și Johann Halvorsen. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Casa Avramide sunt Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Alexandra Bobeico (vioară).

Programul serii:

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) – Duet pentru vioară și violă în sol major, KV 423
GEORGE ENESCU (1881-1955) – Lăutarul pentru violă solo
ANTONÍN DVORÁK (1841-1904) – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), Sinagoga din Bistrița, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) și încheie luna la Conacul Hodoni (Timișoara), pe 27 iunie. 

Accesul se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964). A urmat concertul de la Vila Dobrușa (Drăgășani), de pe 9 iunie.

Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:

  • Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), 18 iunie
  • Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), 21 iunie
  • Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), 22 iunie
  • Sinagoga din Bistrița, monument istoric, 24 iunie
  • Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
  • Conacul Hodoni (Timișoara), 27 iunie

Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și bursierii programului SoNoRo Interferențe.

Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

***

Casa Avramide – Casa Colecțiilor

Parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Casa Avramide – Casa Colecţiilor a fost construită la finele secolului al XIX-lea de Alexandru Avramide, un prosper întreprinzător local, proprietar de mori, ateliere, spaţii comerciale, a unei fabrici de cherestea, precum şi a unor întinse suprafeţe agricole.

Alexandru Avramide sosește în oraşul Tulcea pe la mijlocul sec. al XIX-lea. În jurul anului 1890, Avramide aduce doi meşteri italieni şi le încredinţează construcţia casei, pe care şi-o dorea a fi un simbol al prosperităţii familiei. În scurt timp, casa amplasată în centrul oraşului Tulcea, în faţa Bisericii Sf. Nicolae, va deveni cea mai frumoasă clădire din oraş.

Considerată locuinţă de lux, Casă Avramide se remarcă prin încăperile de la nivelul parterului bogat decorate cu stucatură pictată, plafoane pictate şi prevăzute cu uşi în două cănate, cele două faţade principale, dintre care una cu o scară monumentală din mozaic de marmură.

După anul 1944 Casă Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semnează actul de naştere al Muzeului „Delta Dunării”, a cărui deschidere va avea loc la 1 mai 1950. Muzeul va ocupă două camere din actuală clădire, având în patrimoniul său 872 de obiecte şi materiale complementare.

Anul 1957 este anul primei reorganizări a muzeului, după care, în 1959, se dă în folosinţă demisolul, unde se deschide o secţie de arheologie şi una de etnografie, ce vor funcţiona până în anul 1962.

La începutul anului 1964, după construirea la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, alături de o colecţie formată din 1500 de piese biologice şi un ierbar voluminos, casa funcţionează în totalitate că muzeu de ştiinţe ale naturii.

Recent reabilitată în cadrul unui proiect derulat de Consiliu Judeţean Tulcea şi finanţat din Fondurile Structurale prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Casa Avramide oferă în prezent, într-o viziune expoziţională modernă, elemente legate de istoria modernă a oraşului Tulcea, povestea familiei Avramide şi pune în valoare spectaculoase obiecte de patrimoniu din colecţiile Institului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0