fbpx

Serii.Multiplii.Realisme.

Serii.Multiplii.Realisme. isi indreapta atentia asupra construirii unei serii fotografice avand ca subiect monumentele publice ridicate in amintirea Primului Razboi Mondial in mediul rural. In peisajul taciturn al acestor sate este surprins profilul fragil al soldatilor, eroi cunoscuti, dezvaluind nu doar o experienta istorica comuna, ci si un univers supus in ultimii ani unor transformari radicale. Aparent detasate de fundalul lor, viata acestor personaje stinghere ofera trecatorului o incursiune intr-o practica sociala colectiva. Straturile acestei practici activeaza, dincolo de uitare si resemnare cotidiana, forme aparte de reprezentare a sferei nationalului si de interpretare a discursului public.

Serii.Multiplii.Realisme.

Un proiect de: Nicu Ilfoveanu

Curator: Alina Serban

Vernisaj: vineri, 19 octombrie, ora 17.30

Joi, 25 octombrie, intre orele 17.00 si 18.00: tur al expozitiei alaturi de artist si de curator

Expozitia va ramane deschisa pana pe 28 octombrie 2012

Demersul lui Nicu Ilfoveanu este de a destabiliza retorica traditionala ce insoteste naratiunea acestor monumente, propunand o alternativa de lucru si citire. Exista un numitor comun al acestor imagini, si anume o relatie intima cu spatiul, cu teritoriul viu al satului, devenit instrumentul unor proiectii colective. Afinitatea cu acest peisaj reintareste pentru fiecare comunitate prezenta unor ritualuri si istorii care construiesc intr-un mod subiectiv identitati nationale. Nu in ultimul rand, proiectul lui Nicu Ilfoveanu permite o observare a mirajului comemorarii, a mortii si a orizonturilor de reprezentare publica, urmarind perceptia acestor monumente la nivel local atunci, cand au fost construite, si acum, in prezent.

Expozitia se constituie in formula unei instalatii de fotografie, dia-proiectie si obiect (Vlad Gherghiceanu) si este insotita de o publicatie bilingva cu contributii de Claude Karnoouh (sociolog si antropolog francez), Gheorghe Negustor (doctorand Facultatea de Istorie, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) si Nikolai Vukov (profesor asociat la Institutul de Studii de Etnologie si Folclor, Sofia).

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

Organizator: Asociatia pentru Arta Ilfoveanu

Parteneri: Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National Militar, Liliana & Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts, Square Media, Asociatia pepluspatru

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0