fbpx

Simbiosi

Edoardo Tresoldi a prezentat „Simbiosi” în data de 15 septembrie a.c., noua sa lucrare de artă fiind o intervenție artistică specifică pentru Parcul de sculptură Arte Sella, renumitul muzeu în aer liber din Valea Trentino a Italiei. De peste treizeci de ani, Arte Sella a împletit natura și arta datorită lucrărilor semnate de artiști și arhitecți de renume internațional precum Eduardo Souto de Moura, Kengo Kuma, Michele De Lucchi și Ettore Sottsass. Lucrările expuse în aer liber au fost grav avariate la furtuna din iarna trecută, dar Arte Sella a reușit să reconstruiască majoritatea operelor de artă și să se redeschidă publicului în primăvară.

Cercetarea lui Tresoldi s-a concentrat pe percepția experiențială a spațiului și relația sa cu elementele peisajului. Opera sa propune o întrepătrundere sculpturală și emoțională arhitectură–natură. „Simbiosi” este un punct de cotitură în evoluția artistului italian deoarece pentru prima dată Tresoldi hibridizează transparența materiei absente, exprimată prin plasa de sârmă, cu materialitatea pietrelor locale prizoniere în gabioane. Deschisă complet spre cer și atingând o înălțime de 5 metri, „Simbiosi” compune un spațiu de odihnă și contemplație, o ruină suspendată între arhitectură, natură și dimensiunea temporală.

Lucrarea de artă pare să conteste forța gravitației, ca un corp în suspensie care levitează între conștiință și inconștiență, între lumea materială și cea imaterială. Un organism viu, permeabil și intim: un canal emoțional de comunicare cu natura. Spre deosebire de ruina „convențională”, definită de un proces de deteriorare organică, cu „Simbiosi” reconstrucția are loc urmând regulile neobișnuite ale materiei, în care proiectul artistului se introduce în structura ruinei. Într-adevăr, materia absentă întruchipează aici forma mentală care încearcă să definească și să păstreze greutatea materiei, dându-i o formă rațională.

 

Edoardo_Tresoldi_Simbiosi © Roberto Conte_1

 

„Simbiosi” este o interpretare a peisajului din jur prin legăturile intenționate dintre elemente arhitecturale și cele naturale, al căror schimb continuu definește estetica, semnificațiile și logica sculpturii. Arhetipurile arhitecturale, prin care Tresoldi povestește elementele peisajului, devin aici canalul prin care ele pot fi interpretate.

Dacă atracția omului către ruină, potrivit lui François René de Chateaubriand, rezultă din une conformité secrete între monumentele distruse și tranziția existenței noastre, aici ruina nu este interpretată ca fiind expresia ideii de umanitate câștigătoare, așa cum o face arhitectura monumentală, ci mai degrabă una a fragilității umane.

„Simbiosi” răspunde la îndemnul de a analiza ceva ce vrei să știi. Opera de artă oscilează între dimensiuni pământești și spirituale; ea întruchipează vocația umană primordială de a se contopi cu naturalul și, în același timp, să-l interpreteze; nevoia de a deveni parte a peisajului și a-l reprezenta în funcție de codurile care îi aparțin.

 

Edoardo_Tresoldi_Simbiosi © Roberto Conte_3

 

Realizată prin intermediului peisajului din jur, „Simbiosi” trăiește și respiră în legătură profundă cu Parcul Arte Sella, care a suferit el însuși acțiunea transformatoare a naturii: același deal în care se află instalația nu ar fi existat dacă furtuna din 2018 nu ar fi avut loc. Natura, crescând încet, va defini o arhitectură nouă, suplimentară: la fel ca celelalte lucrări de artă, „Simbiosi” va deveni parte a Artei Sella, iar țesătura se va amesteca în cele din urmă cu parcul.

Proiect publicat în igloo 192_Rural

cover 192

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0