fbpx

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Într-o ţară cu 56% din suprafaţă acoperită de păduri şi cu un număr impresionant de zone speciale protejate la nivel european, pare aproape natural ca arhitecţii să construiască în spiritul locurilor, respectând „pământul”, fără rupturi şi note discordante. Perioada de tranziţie (la nivel economic, social, educaţional etc.) de după 1990 nu a reuşit – din fericire – să destabilizeze prin excese echilibrul cu mediul obţinut de arhitectura funcţionalistă slovenă din anii ‘60-’70. A permis însă conturarea unei generaţii de arhitecţi care, adaptându-se rapid la noile realităţi şi interpretându-le în mod inteligent, au impus noi limbaje formale, influenţate de tehnologie, de design, artă şi modă.

Text: Viorica Buică
Foto: Miran Kambič

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

În acest curent, care re-interpretează în mod creativ ideea de continuitate în arhitectură, se înscrie şi biroul Enota, unul dintre cele mai valoroase pentru arhitectura contemporană din Slovenia. Înfiinţat în decembrie 1998 de Milan Tomac şi Dean Lah, Enota şi-a propus o abordare critică şi în acelaşi timp deschisă a arhitecturii, promovând o activitate care se bazează pe studiul colectiv în încercarea de a găsi soluţii la problemele societăţii actuale. Echipa slovenă a pus de la început un accent important pe cercetarea relaţiei arhitecturii cu mediul înconjurător şi a încercat să „ofere”, la nivel local, proiecte dezvoltate pe baza unor algoritmi derivaţi din natură sau care subliniază adaptarea arhitecturii la natura ce o înconjoară.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Ocazia de a-şi pune în aplicare principiile a venit odată cu propunerea clientului Terme Olimia de a (re)gândi mai multe spaţii în mica staţiune Podcetrtek, un oraş cu doar 3 000 de locuitori, care se bazează aproape exclusiv pe industria turismului. Primul pas l-a constituit realizarea complexului Termalija, o succesiune de zone diferite din punct de vedere contextual, care se adresează vizitatorilor prin intermediul unor experienţe cât mai naturale, încearcând totodată să le stimuleze cât mai mult simţurile (toate spaţiile sunt prevăzute cu muzică ambientală şi „au” arome distincte). A urmat hotelul Sotelia, cu o formă dictată de meandrele peisajului: construită în ideea estompării graniţei dintre spaţiile interioare şi exterioare, clădirea păstrează o relaţie puternică cu natura ce o înconjoară prin deschideri generoase din fiecare cameră, prin accesul direct la anumite acoperişuri verzi, prin folosirea unor materiale locale sustenabile etc.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Urmând aceleaşi principii de responsabilitate faţă de mediu şi faţă de dezvoltarea pe termen lung a zonei, arhitecţii de la Enota au finalizat în mai 2009 o nouă clădire în localitatea Podcetrtek: centrul wellness Orhidelia. Ca şi în cazul hotelului, principalul scop a fost integrarea optimă a clădirii în peisaj şi faţă de vecinătăţi. Un centru de sănătate şi tratament presupune un volum amplu, cu interioare generoase şi înalte, însă construirea unei structuri „clasice”, consacrate, într-o zonă verde ar fi distrus spaţiul deschis din cadrul complexului termal şi ar fi diminuat calitatea spaţiului public. Prin urmare, arhitecţii au conceput un proiect care se aseamănă mult mai mult cu o amenajare peisagistică decât cu o clădire propriu-zisă: centrul este construit în cea mai mare parte a sa sub nivelul solului, înconjurat de un parc şi cu acces către „acoperişurile verzi” ale volumelor ridicate. Acestea din urmă, asemănătoare unor falduri, par nişte pereţi de sprijin care delimitează diferenţele de nivel ale solului.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Coridorul de circulaţie central străbate acoperişul de la un capăt la celălalt, oferind tot timpul vizitatorilor perspective interesante asupra peisajului înconjurător. La ambele capete, în punctele unde promenada pietonală se intersectează cu căile de circulaţie au fost amenajate două mici pieţe, cu rolul de a limita viteza autovehiculelor şi de a oferi o poziţie prioritată/privilegiată pietonilor.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Întregul complex wellness este împărţit în două zone: una de 1 000 mp cu piscine (interioare, exterioare, cu cascade etc.) şi alta de 1 700 mp cu facilităţi pentru saună şi spaţii speciale de relaxare, ambele cu acces direct către terasele în aer liber. Acestora li se adaugă un club exclusivist care, prin design şi facilităţi, îi poate mulţumi şi pe cei mai pretenţioşi clienţi. Interioarele sunt deschise, marcate de alternanţa subtilă a materialelor şi de trimiterile formale la o serie de elemente naturale.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Fără a acapara spaţiul pe care a fost construit, noul obiect arhitectural apare ca un liant între clădirile existente în jur (unele semnate tot de Enota) şi peisajele înconjurătoare, unindu-le pe toate într-un întreg, într-un exemplu de arhitectură responsabilă şi totodată inovatoare.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

În apropierea complexului s-a inaugurat recent un rond amenajat de acelaşi birou de arhitectură. Situat între Orhidelia Wellness Center şi centrul sportiv municipal, scopul acestei amenajări este de a încetini traficul foarte aglomerat din zonă. Prin urmare, aspectul insulei centrale a rondului respectă caracteristicile celor două destinaţii şi marchează punctele de acces spre acestea.

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Blocurile de beton masive şi închise la culoare reflectă volumul monolitic al centrului sportiv. Jocul de lumină generat de dispunerea neregulată a elementelor generează o compoziţie de suprafeţe ce corespunde, la rândul său, volumului fragmentat al centrului. De fapt, întregul layout al părţii interioare a rondului sugerează urmarea unei fracturi tectonice produse în adâncul Pământului, făcând ca suprafaţa drumului să se umfle şi să “scuipe” afară blocurile masive de beton. Prezenţa apei care ţâşneşte, din când în când, la suprafaţă prin fisurile existente aminteşte de gheizerele ce izbucnesc prin straturi de bazalt şi aminteşte, astfel, de proximitatea centrului spa.

RONDUL PODČETRTEK

Anul finalizării: 2012
Suprafaţă: 380 mp
Client: Terme Olimia
Proiect: ENOTA
Echipa: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Tjaž Bauer
Foto: Miran Kambič

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Slovenia. Orhidelia Wellness Center

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0