fbpx

Snøhetta inaugurează KMD un spațiu flexibil pentru artă, muzică și design

Clădirea și spațiile conexe Facultății de Artă, Muzică și Design a Universității din Bergen, Norvegia – KMD, un proiect Snøhetta, au fost inaugurate acum.
Un volum prismatic simplu, cu un acoperiș subtil înclinat, preia diferența de nivel a sitului în care se instalează. Clădirea situată chiar în vecinătatea fiordului, pare un corp metalic pixelat, a cărui întâlnire cu pământul se produce luminos și, paradoxal, transparent. O forță expresivă duală și bine convocată în compoziție de echipa de arhitecți de la Snøhetta, leagă arhitectura de loc, determinând nerăbdarea și curiozitatea privitorului de a desluși cine din cine crește.
Panourile prefabricate de fațadă realizate din aluminiu sunt răspunsul sustenabil la necesitatea materialului anvelopantei de a rezista în climatul norvegian. Ele primesc și reflectă lumina într-un mod care îi conferă texturii de fațadă infinite tonuri odată cu schimbarea cerului. Metalul dreptunghiular și modulat se transformă în exodermă. Astfel, clădirea pare vie, atât în interior, cât și înspre afară.

Comunitatea KMD alcătuită din 350 de studenți se deschide către orașul Bergen. Inaugurată ieri – în 12 octombrie – Facultatea de Arte, Muzică și Design pe scurt – KMD înlocuiește KHiB Academia de Arte și Design Bergen, iar elementul său programatic inedit este că adăpostește întreaga comunitate artistică în același spațiu (reunind șase facultăți).
Cu o suprafață desfășurată de 14.800 mp facultatea cros-disciplinară este acum a doua mare clădire culturală din Bergen, după Grieg Concert Hall – o sală de muzică cu o capacitate de 1.500 de locuri.
O mare agoră – luminată zenital având un interior cald, placat cu piatră – este locul de întâlnire dintre studenții și profesorii facultății cu locuitorii și vizitatorii orașului.
Spațiu educațional și public în egală măsură holul central, accesibil direct de afară și exprimat onest în fațadă, articulează cele două axe funcționale ale clădirii destinate studenților și vizitatorilor clădirii. Suprafață de 1.300 mp și un cubaj de 19.000 mc sunt indicii dimensionali ai holului a cărui secțiune caracteristică include săli de curs suspendate la nivelul superior.
Astfel, holul reprezintă elementul cheie al compoziției și a fost gândit ca un loc de întâlnire, dezbatere, educație și cunoaștere.

Toate spațiile interioare sunt finisate astfel încât să răspundă optim solicitării și gradului special de uzură la care sunt expuse. Beton aparent, pardoseli epoxidice sau vinilice, placaj de mesteacăn și oțel sunt o parte din materialele care susțin o atmosferă de lucru de tip „fabrică pentru creativitate”. Tehnologii perfect integrate în proiectul arhitectural generează spații de laboratoare și atelier dotate contemporan care le permit studenților să lucreze cu obiecte grele – un pod metalic, să modeleze, asambleze și să vopsească diferite componentele lucrărilor lor în condiții optime de lumină, ventilație, ergonomie și confort spațial.

Kunstallmenningen Plaza este aria urbană din care se deschide intrarea în KMD.
Prin intermediul ei și a unui spațiu verde clădirea stabilește o legătură discretă și deschisă cu centrul orașului Bergen accentuând și mai mult caracterul său de minereu vibrant.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0