fbpx

Societatea Culturală NexT reîncepe sesiunile de formare prin programul CinEd

CinEd, programul european de educație cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate și va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaționali din țară. În primii 2 ani de activitate, peste 500 de profesori și bibliotecari publici, din 12 orașe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal), iar de cele peste 70 de proiecții din întreaga țară s-au bucurat 3 200 de elevi. CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecții în săli de clasă și de bibliotecă, dar și în afara lor. Astfel aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în București, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00-17.00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecție (Bd. Regina Elisabeta, nr.38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi și este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită. Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecția integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă. Toți cei prezenți la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi o diplomă de participare la programul european. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa cined@nextproject.ro până pe 18 ianuarie 2018.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din București este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experiențe fascinante pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare dintre noi.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 țări partenere – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – și s-a extins anul trecut și în Finlanda. Următoarele formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfășoară activități cu elevii de giminaziu și liceu vor avea loc la Brașov pe 27 ianuarie și Alexandria pe 3 februarie. 

Pentru informații suplimentare despre activitățile CinEd dedicate profesorilor și elevilor de gimnaziu și liceu, puteţi scrie la: cined@nextproject.ro.

 

 

 

 

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0