Soclu și turn cinematografice: imobilul de birouri The Mark

Imobilul de birouri The Mark este amplasat într-o zonă heteroclită din centrul orașului București, în proximitatea Pieței Victoriei, pe strada Buzești, acolo unde prospectul viitorului bulevard scade brusc. Imobilul de birouri clasa A bordează silueta viitorului bulevard Uranus printr-un element de înălțime amplasat și conformat inteligent. Apropierea sitului de Gara de Nord, prin poziția de colț a terenului de pe strada Buzești cu Calea Griviței, determină volumul construit să contribuie la imaginea office a zonei și să accentueze vocația sa de arie terțiară și comercială. În plus, un acces facil la transportul public al zonei încurajează utilizatorii să-și lase mașina acasă.

mrk_002_img_1928-edit_vladpatru

Complexul este compus dintr-o clădire soclu cu șase etaje și un turn de 15 etaje având un total de 30 300 mp deasupra solului și 15 200 mp de spații subterane, incluzând 297 de locuri de parcare. Nodurile de circulație cuprind ascensoare de mare viteză ce aduc oamenii la etajele superioare rapid și eficient. Magazinele situate în parter completează vitrina urbană a imobilului și oferă, prin deschiderile conectate la stradă, o pulsație distinctă locului.

The Mark are o arhitectură contemporană care celebrează simplitatea și expresia onestă a materialelor. Versatilitatea tehnică a fațadelor, alcătuite dintr-un strat de sticlă și panouri amovibile, combină echilibrat exigențe de proiectare actuale și confortul utilizării cu performanțe sustenabile. Astfel, imobilul de birouri e evaluat BREEAM EXCELENT pentru durabilitate, costurile de energie fiind reduse cu o treime.

Partiul arhitectural al nivelului curent de birouri a fost astfel conceput pentru a încuraja colaborarea, mișcarea și relaxarea. O serie de terase și balcoane, dispuse la fiecare nivel, permit utilizatorilor un contact direct cu exteriorul. Lumina naturală abundentă pătrunde generos în interioarele imobilului, datorită vitrajelor cu înălțimi de peste 3 metri. Iluminatul artificial cu lumină albă, atât la spațiile interioare, cât și la cele exterioare, face o subtilă referință la proiecția filmelor alb-negru, prezentate odată în Cinematograful Feroviar existent pe locul adiacent.

mrk_006_img_2592-edit_vladpatru

Elementele de fațadă sunt luminate într-un mod care accentuează anvelopanta clădirii, în timp ce un sistem închis de umbrire dublează fațada, ca o pânză cinematografică pe care pot fi proiectate imagini pentru evenimente.

Chapman Taylor a acționat ca proiectant general pentru imobilul The Mark, de la concept până la licitație, acționând acum în calitate de consultant de proiectare în numele clientului S IMMO AG.

PROIECT: The Mark; AMPLASAMENT: Calea Griviței 84-98, sector 1, București; ARHITECT: Chapman Taylor; ARHITECT PT-DE: Deco Architects; ARHITECT DTAC: BIP CONCEPT MEP; STRUCTURĂ, ILUMINAT ȘI FAȚADE: ARUP; DEZVOLTATOR: S IMMO AG; PROJECT ȘI COST MANAGEMENT: Sentient; CONTRACTOR GENERAL: STRABAG; FINALIZAT: 2019; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 45 500 mp ; SUSTENABILITATE: BREEAM EXCELENT; PREMII: “Best Future Project” – EuropaProperty’s See Real Estate Awards 2018; “Best Bucharest Office Development Of The Year” – 2018 CIJ Awards Romania

Proiect prezentat în igloo #190 / iun-iul 2019

profile_fb_190-mic