fbpx

SONIC ARMS

Un dans de brațe robotizate pe fond sonor și acustic intitulat SONIC ARMS este intervenția artistică realizată de echipa Ultravioletto pentru Digitalive, Festivalul Romaeuropa. Ansamblul poate fi perceput ca un manifest, o reacție artistică la lumea în care trăim.

Brațe robotice (în titlul original arms înseamnă atât brațe cât și arme), lumini și imagini alcătuiesc interacțiuni. Cei patru creatori de la Ultravioletto propun un spectacol cu o coregrafie neașteptată bazată pe muzică generativă. Caracterul lucrării rezidă în faptul că peisajele sonore, cele vizuale și mișcările roboților sunt indisolubil legate.

SONIC ARMS  – spectacol prezentat în premieră a fost generat ad-hoc pentru Digitalive, în secțiunea festivalului Romaeuropa dedicată artelor spectacolului, inovării artistice și creativității emergente.

03_sonic-arms_performance-filippo-gualazzi

Epoca actuală înregistrează pentru interacțiunea tehnologie – uman viteze exponențiale iar semnificația socială și nivelul etic conectate acestui fenomen contemporan invită și mai mult la reflecție. Situată între experimentare și cercetare lucrarea grupului Ultravioletto investighează spectrul larg de aplicații robotice din domeniul creativ și impactul mașinilor asupra culturii digitale.

„În momentul de față, există peste 1,5 milioane de arme robotizate în lume care deobicei efectuează acțiuni repetitive și alienante. Sonic Arms este o performanță artistică care lucrează cu potențialul neexprimat al roboticii – o coregrafie a mișcărilor generate de codul de programare – care redă emoții neașteptate „, spune echipa Ultravioletto.

SONIC ARMS nu face altceva decât să aducă în lumină un demers care tocmai sporește umanitatea și perturbă antiteza dintre om și tehnologie. Astfel în cadrul industrial al unui fost abator (Mattatoio) situat în Roma, patru brațe robotice plutesc grațios în spațiu, realizând un dans eteric (trailer: vimeo.com/363253024). Performanța, de 30 de minute, constă în patru niveluri narative care se suprapun: terminalele roboților, brațele care reproduc coregrafia, un perete de imagini video sintetice de înaltă rezoluție, create în timp real, și, un fundal iridiscent care definește spațiul.

09_sonic-arms-francesco-bruno-viteri

Ghidate de componenta sonoră, diferitele elemente sunt generate de algoritmi care interpretează și amplifică partiturile originale, oferindu-le noi semnificații.

Printr-o abordare interdisciplinară și de colaborare Ultravioletto reușesc o contaminare fertilă între media, design și artă și explorează multiple posibilități între analog și digital, dizolvând distanța dintre om și tehnologie.

Ultravioletto este un birou specializat în design interactiv.Infuzând în lucrările lor tehnologii emergente ecipa de creatori operează cu joncțiunile multidisciplinare dintre arhitectură și design, narațiune și instalații. Ultravioletto are o sensibilitate marcată de experimentare și cercetare domenii care îmbunătățesc comunicarea. Rezultatele sunt lucrări și proiecte de comunicare în care dimensiunile analogice și digitale se contopesc pentru a crea un limbaj capabil să intensifice experiența umană.

ultravioletto-ultravioletto

Ultravioletto / Via Giuseppe Libetta, 15 – Roma / info@ultraviolet.to

www.facebook.com/ultravioletto

twitter.com/ultravioletlab

www.instagram.com/ultraviolet.to

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0