SoNoRo Conac, iunie 2014 : un circuit de concerte de muzică de cameră care revitalizează clădiri de patrimoniu din țară
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac vizitează, între 9 și 27 iunie 2014, unele dintre cele mai spectaculoase edificii de patrimoniu din țară. Pentru a reintegra aceste clădiri emblematice în circuitul cultural, SoNoRo Conac propune, în strânsă colaborare cu gazdele și în paralel cu seria de concerte, un program cultural care să pună în valoare moștenirea culturală și artistică a locurilor.
Astfel, fiecare concert SoNoRo Conac este integrat într-un program artistic adaptat personalității clădirii și domeniului gazdă. Primul concert SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 9 iunie pe domeniul viticol Avincis, la vila Dobrușa din Drăgășani și propune oaspeților o degustare de vinuri și o vizită a cramei, restaurate în 2011 de arhitectul Alexandru Beldiman, un picnic gurmand și un concert inedit SoNoRo, în via domeniului.
Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Casa Avramide – Casa Colecțiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), Sinagoga din Bistrița, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) și încheie luna la Conacul Hodoni (Timișoara), pe 27 iunie.
Programul vizitei la vila Dobrușa de luni 9 iunie începe la ora 11 cu o degustare a vinurilor Avincis și o vizită în crama domeniului. Picnicul programat la ora 13:30 este acompaniat de muzica live a Alex Porro Band. Concertul SoNoRo începe la ora 16, cu Răzvan Popovici (violă) și bursierii SoNoRo Interferențe Alexandra Bobeico (vioară) și Radu Dunca (vioară), care vor interpreta piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvorák, Johann Halvorsen și George Enescu. Ziua se încheie cu o plimbare pe domeniul Dobrușa.
Picnicul Avincis și Concertul SoNoRo Conac se desfășoară pe domeniul viticol Vila Dobrușa din Drăgășani, Valea Caselor 1A, județul Vâlcea. Accesul se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
***
Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964).
Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:
- Crama Avincis – Vila Dobrușa (Drăgășani), 9 iunie
- Casa Avramide – Casa Colecțiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), 15 iunie
- Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), 18 iunie
- Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), 21 iunie
- Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), 22 iunie
- Sinagoga din Bistrița, monument istoric, 24 iunie
- Castelul Huniazilor, cunoscut și drept Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
- Conacul Hodoni (Timișoara), 27 iunie
Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și bursierii programului SoNoRo Interferențe.
Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.
***
Domeniul Avincis – Vila Dobrușa, Drăgășani
În 2007, Cristiana Stoica a revenit împreună cu soţul său Valeriu, în regiunea Drăgăşani, unde în 1927, Maria Râmniceanu, străbunica Cristianei, şi soţul ei, Iancu, cumpăraseră un conac în cel mai pur stil neoromânesc, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncoveneşti. Emoţia amintirilor, frumuseţea locului și calitatea vinurilor degustate în împrejurimi a fost o adevarată revelaţie pentru famila Stoica. Astfel s-au născut ideea restaurării conacului familial şi hotărârea de a reda farmecul de odinioară al viei rămase în paragină și al podgoriei din regiune, care cunoscuse perioada sa de glorie la sfârşitul secolului al XIX-lea.
În dorinţa lor de a îmbina tradiţia şi modernitatea, Valeriu şi Cristiana Stoica au încredinţat arhitectului Alexandru Beldiman misiunea de a restaura conacul familiei şi de a crea pentru cramă o inedită operă de arhitectură modernă. Arhitectul a conceput astfel un fel de navă situată pe coama dealului Dobruşa, perfect integrată în peisaj, cu zidurile placate cu calcar de Arnota, gazon care urcă până pe acoperiş şi trei case de lemn care străjuiesc terasa. Creativitatea arhitectului a fost menită să asigure calitatea vinificaţiei, ţinând seama de imperativele acestui proces şi de circulaţia fluxurilor prin gravitaţie: o impresionantă rampă de acces subteran şi un tunel amplu permit comunicarea optimă cu spaţiile tehnice. Selectată pentru premiile White Building, Crama Avincis este un exemplu de sustenabilitate culturală în arhitectură.
Pentru a construi pe termen lung personalitatea viei lor, Valeriu şi Cristiana Stoica au apelat la serviciile tânărului şi talentatului oenolog francez Ghislain Moritz. Ghislain, absolvent al Universităţii din Dijon, a dobândit experienţă în vinificaţie, lucrând în Franţa, la Domaine Devillard în Bourgogne şi în Portugalia, la Conceito da Veiga, în valea Douro. Din vechile soiuri, se cultivă astăzi Tămâioasă Românească, Negru de Drăgăşani şi Crâmpoşie Selecţionată, dar pe lângă acestea, altele, de origine străină, mai numeroase, au fost de asemenea introduse în podgoria Drăgăşani. Astfel, soiul Sauvignon Blanc s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice şi de sol.
Domeniul Vila Dobruşa şi-a deschis porţile pentru iubitorii de vinuri bune şi de frumos, într-o nouă înfăţişare, care îmbină linia tradiţională a conacului familial şi modernitatea concepţiei arhitecturale a cramei, conservarea calităţilor solului şi metodele agricole cele mai eficiente, folosirea celor mai performante utilaje de îngrijire a viţei de vie şi culesul manual, experienţa agronomului şi creativitatea oenologului, dotarea cramei cu tehnologie de ultimă generaţie şi procedeele clasice de vinificaţie, atât cele din regiunea Drăgăşani, cât şi cele din regiunea Bourgogne.
***
Informații despre proiect
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.