Spațiu-recipient. Vinăria Nešetřil din Znojmo

O casă cu elemente renascentiste, ce privește către Piața Masaryk din orașul ceh Znojmo, adăpostește trasee nebănuite, aduse la suprafață prin intervenția celor de la ORA. Aici, vinul este produs, prezentat, vândut, degustat și savurat, urmând un parcurs definit arhitectural de praguri și pasaje care urcă în terase și coboară boltit în subteran. 

Intrarea se face printr-o serie de scări descendente, care detașează de la început vinăria de ritmul orașului. Pasajul incipient este locul de răscruce, unde își dau întâlnire toate „operațiunile” care se produc în interior. Spațiul-recipient conține ustensile și dispozitive de vinificație, vase ceramice georgiene „kvevri” în care vinul se maturează, toate încorporate în podeaua din care se zăresc doar capacele din lemn. De aici, vizitatorul poate zăbovi să admire încă o dată turnul din piața principală lăsată în urmă, să urce direct la camerele de cazare sau să arunce o privire arcuită către curtea care se dezvăluie treptat spre capătul lotului alungit. Alăturat gangului de intrare se găsește winebar-ul desfășurat în încăperile acoperite cu o succesiune de bolți divizată în două părți, oferind indicii legate de perioada în care s-a constituit clădirea istorică dinspre stradă. Pe lângă mobilierul simplu, intervenția este redusă la minimum, structura este lăsată intactă, doar iluminată cu un candelabru cruciform.

winery-nesetril-ora-boysplaynice-09

winery-nesetril-ora-boysplaynice-10

Cu margini conturate de zidurile unei mănăstiri capucine și ale unui centru cultural de anii ’80, curtea interioară este centrul proiectului, pivotul din care pornesc direcțiile principale de parcurgere. De la nivelul solului se ridică o structură pavilionară, placată cu lemn de stejar, cu partea superioară servind drept terasă de unde se deschid ample perspective asupra împrejurimilor. Lemnul, betonul și metalul compun desfășurarea de scări alipite calcanului. Extinderea urmează amprentele unui corp de clădire distrus în timpul războiului, din care se mai păstrează doar beciul, accesibil printr-o ușă ascunsă în fațada extinderii.

winery-nesetril-ora-boysplaynice-04

winery-nesetril-ora-boysplaynice-19

Spațiile ascunse în pâmânt, conținute în forme boltite înzidide în cărămidă și beton care nu au suferit interferențe contemporane, sunt depozitare ale cisternelor oțel inoxidabil și ale butoaielor din lemn, toate recipiente pentru procesul de producție a vinului. Pivnițele care coboară mai jos și mai jos sunt conectate direct la spațiile subterane istorice ale orașului Znojmo. De la producția realizată în adâncime, vinul urcă niveluri odată cu fiecare proces prin care trece și avansează treptat din spatele lotului înspre spațiul public al străzii. 

PROIECT: Vinăria Nešetřil; AMPLASAMENT: Znojmo, Cehia; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 110 mp; ARHITECTURĂ: ORA (Original Regional Architecture); ECHIPA: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora; FINALIZAT: 2020