fbpx

Spectacolele au Bursa lor în Thun, Elveția

Orașul elvețian Thun este situat la un capăt al lacului cu același nume care se întinde pe o lungime de 17 km în afara orașului. Numele provine din limba celtică – „dunum” și înseamnă oraș fortificat. Așezări umane au fost atestate aici încă din epoca de bronz.
img_0756

Castelul care domină punctul cel mai înalt a fost construit în 1190.
Biserica din centrul vechi datează din 1330, iar clădirea primăriei din 1500.
O plimbare de-a lungul râului Aare, care curge din lac și traversează orașul pe mai multe canale, dezvăluie vizitatorilor cafenele, restaurante și mici magazine în clădiri decorate pitoresc.
O plimbare în afara orașului poate fi făcută pe jos sau cu vaporul. Ea dezvăluie panorama Alpilor – marca inconfundabilă a orașului și constituie poarta de intrare într-una dintre cele mai vechi și renumite regiuni turistice din lume: Cantonul Berna, despre care elvețienilor le place să spună că este locul de naștere al turismului modern.
img_0754
La ieșirea din orașul Thun, pe malul lacului, se află un complex de clădiri moderne, un centru pentru cultură și congrese cunoscut (în ciuda cacofoniei) sub numele prescurtat de KK Thun – Kultur und Kongresszentrum.
img_0653
Construcția desfășurată în diverse etape a început în 1987 cu aula liceului din imediata apropiere. Pe lângă funcția sa școlară, sala a fost concepută pentru a găzdui reprezentații culturale, conferințe și congrese.
img_0681
Frumusețea peisajului, ospitalitatea tradițională și faptul că se află situat în centrul țării fac din orașul Thun un punct de atracție pentru festivaluri și alte evenimente de anvergură. Între 2009-2011, biroul de arhitectură EM2N din Zürich a renovat și modernizat întregul sit. Au fost adăugate o nouă hală și un larg foyer care unește la parter cele trei săli componente și un restaurant sub un acoperiș comun și oferă vizitatorilor un spațiu amplu pentru mișcare și interacțiune.
În foyer tronează într-un colț sculptura masivă unghiulară ”Golden Table” a unui un cuplu de plasticieni locali – Sabina Lang și Daniel Bauman – ca element decorativ ce sugerează și funcționalitate.
img_0645
O altă artistă locală – Chantal Michel – surprinde vizitatorii centrului cu o selecție de citate imprimate pe pereți. Ele provin de la personalități locale sau internaționale care s-au aflat în trecere prin orașul Thun.
La mică distanță de-a lungul lacului, intercalate cu pajiști vaste decorate cu arbori centenari și opere de artă, mai multe hoteluri și restaurante cu vedere panoramică întregesc generos perimetrul consacrat centrului KK Thun.

De peste un sfert de secol, în fiecare an, la mijlocul lunii aprilie, are loc în KK Thun Bursa Elvețiană de Spectacole, organizată de uniunea națională a artiștilor, agențiilor și organizatorilor de spectacole. Evenimentul începe joi cu o seară de gală și se încheie duminică cu decernarea multor premii și distincții. Pe parcursul acestor trei zile, se deschide un univers paralel, întreaga zonă se umple cu un amestec pestriț de vizitatori și personaje uneori ciudate. Au loc nenumărate spectacole, scenete, concerte, recitaluri și performanțe artistice înăuntru și în aer liber. Un amalgam bizar de talent, creativitate, umor, ironie, sarcasm, grotesc sau absurd pentru orice gust, pe o scală largă și nuanțată care se întinde de la penibil până la senzațional.
img_0649
Pe lângă organizarea unor mese rotunde și dezbateri de specialitate, scopul principal al acestui târg este de a crea o rețea de legătură, a oferi organizatorilor de spectacole din Elveția ocazia de a alege cele mai potrivite reprezentații artistice pentru programele lor viitoare și respectiv a actorilor de a fi angajați.

În afara sălilor de spectacole consacrate din marile orașe, în categoria de organizatori un loc important îl ocupă comisiile culturale ale primăriilor din diverse localități elvețiene. Prezentarea cu regularitate a spectacolelor de mici proporții – cu 70-100 de spectatori – în orașe mici, sate sau stațiuni turistice se bucură în Elveția de o tradiție de seamă.
Astfel se asigură cu regularitate o finanțare culturală de la bugetele locale.

img_0735
Bursa de Spectacole sărbatorește în acest an 60 de ani de existență. În mod corespunzător, un număr considerabil de artiști-autori sunt specializați în reprezentații de mic format, denumite ”Klein Kunst”/”petit theatre”, iar bursa se adresează explicit acestui tip de spectacol. Bineînțeles că, în ciuda titlului, la târg iau parte și artiști din alte țări, în special din cele vecine: Germania, Austria, Franța sau Italia, care și ele promovează acest gen. De cele mai multe ori, artiștii își concep și alcătuiesc singuri fie ca solo, duo, trio etc. un program de aproximativ 90 de minute cu pauză care include una sau mai multe specialități: teatru, muzică, comedie, cabaret, satiră socială și politică, pantomimă, jonglerie, iluzionism, teatru de păpuși, acrobatică sau dans.
În sala mare au loc blocuri de spectacole de câte o oră și jumătate, în care artiștii selecționați au la dispoziție numai 20 de minute pentru a-și prezenta un extras din numărul lor și a convinge organizatorii să-i angajeze.
În subsol se află dispuse pe multe rânduri sute de standuri de artiști și agenții, inclusiv cei care nu au fost selecționați pentru reprezentații la bursă, dar caută angajamente. Organizatorii vizitează standurile, fac cunoștință cu artiștii, discută despre programe și condițiile de angajare și deseori decid chiar și încheierea contractelor. Tot în subsol, încăperea consacrată adăpostului antiatomic a cărui construcție a fost obligatorie în vremea războiului rece este în prezent o sală de concerte.

Cu o participare de câteva sute de persoane, alcătuirea și desfășurarea în bune condiții a unui astfel de eveniment comportă, pe lângă un spațiu bine structurat, și un număr mare de lucrători. O parte considerabilă din logistica de succes în fiecare an a Bursei de Spectacole se datorează lucrătorilor voluntari, iar aceasta constituie iarăși o veche tradiție în Elveția.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0