StoDistante. O meditaţie asupra adaptabilităţii şi respectului

Instalaţia StoDistante („mă distanţez”), inaugurată în mai 2020 în Piazza Giotto, principalul spaţiu public din mica localitate Vicchio, din apropiere de Florenţa, reprezintă o soluţie temporară pentru utilizarea conştientă a spaţiului public post-lockdown şi semnalizează nevoia de adaptare la noua paradigmă a traiului urban.

StoDistante reprezintă o reflecţie asupra noilor forme de distanţare socială impuse în timpul pandemiei Covid-19, proiectul fiind dezvoltat cu scopul de a încuraja responsabilitatea şi respectul în folosirea spaţiului public, în condiţiile măsurilor de siguranţă impuse. Instalaţia a fost gândită ca o platformă prin care cetăţenii să poată repopula şi reactiva acest spaţiu deschis şi a găzduit o serie de iniţiative şi evenimente, odată ce restricţiile au început să fie relaxate.

StoDistante_Caret_Studio_7

În regiunea Toscana, distanţa minimă stabilită la care oamenii pot sta unul faţă de altul în spaţiile publice pentru a evita răspândirea virusului este de 1,8 m. Această dimensiune a fost transformată de arhitecţi într-o unealtă de design pentru crearea unei „grile de siguranţă” care să ghideze mişcările oamenilor în cadrul pieţei. Grila rezultată a fost apoi transformată într-un pattern compus din pătrate de dimensiuni diferite, dar care progresează regulat, ce generează noi perspective şi interacţiuni în contextul existent.

StoDistante_Caret_Studio_8

Constituind o strategie de design ce poate fi aplicată în orice locaţie publică, StoDistante creează o infrastructură temporară pentru un nou model de viaţă socială, devenind o oprtunitate de a reflecta la modurile de utilizare a spaţiilor deschise în vremuri dificile.

PROIECT: Instalaţie temporară StoDistante; AMPLASAMENT: Vicchio, Florenţa, Italia; ARHITECŢI: Caret Studio; FINALIZAT: mai 2020

Descoperiţi mai multe despre cum vor arăta oraşele post-covid în igloo #204 / octombrie – noiembrie 2021 / Post Covid City, în curând pe piaţă.