Straturi de arhitectură: imobil de locuințe pe Str. Emanoil Porumbaru

Sunt străzi în București al căror farmec trebuie căutat sub straturi de memorie și arhitectură. Aflată în apropierea parcului Herăstrău, strada Emanoil Porumbaru are construcții realizate între cele două războaie mondiale. Acestora li s-a alăturat, în timp, binecunoscutul farmec al „haosului” bucureștean, care vibrează între regimuri de înălțime și culori diferite. În acest context al unui amalgam de stiluri, volume ori finisaje, s-a instalat proiectul imobilului rezidențial realizat de către arhitecții de la Melon Design Studio.

Volumul prismatic P+3, cu cel de-al patrulea retras, imprimă ansamblului un aer modernist cu accente contemporane. Către stradă, imobilul își etalează cele trei balcoane masive ce asigură intimitatea teraselor adânci din planul secund. Zona vitrată care marchează nodul de circulații a primit un riflaj de lemn pe toată înălțimea, conturând o grădină verticală de fațadă. Materialul de construcție privilegiat al poveștii este lemnul, prezent la nivelul pardoselilor și al pereților, teraselor sau în riflajele de pe fațada principală și de pe cele laterale.

Cât despre nivelul 4, retras, acesta a fost reconstituit volumetric pe toată lungimea fațadei de nord, printr-un „portativ” de lemn ce „are atât rolul de a asigura intimitatea proprietarilor, cât și de a deveni în timp un ecran vegetal, pe măsură ce plantele vor crește”, ne povestesc arhitecții. Acest ultim detaliu are o importanță deosebită în ansamblul străzii și al zonei. Natura joacă aici unul dintre rolurile principale, constant știrbit însă de către fiecare nou imobil apărut.

Proiectul de la numărul 66 și-a propus să păstreze spiritul natural al locului, integrând compozițional elemente naturale (lemnul), dar și vegetale în structura construcției. Luminos, prietenos și bine integrat în straturile de memorie ale străzii Emanoil Porumbaru, imobilul de locuințe colective mizează pe cartea intimității și a plăcerii locuirii.

PROIECT: Melon Design Studio, arh. George Postelnicu, arh. Oana Postelnicu
FINALIZAT: 2016

Proiect apărut în albumul Locuințe colective din România 3

lc3_shop