fbpx

Studio de yoga şi galerie de artă în Brno, Republica Cehă

Yoga Garden and Art Gallery Brno este un spaţiu în acelaşi timp natural şi abstract, care evită cu succes atât nostalgia care ar fi putut rezulta din amplasamentul său în cadrul unui cartier istoric din perioada post-industrială, cât şi exotismul asociat greşit practicării yoga.

Arhitecţii au optat pentru un tip de intervenţie radicală asupra clădirii existente, fără teamă, respectând moştenirea istorică fără a cădea în reverenţă, astfel încât aspectul final nu a fost unul hotărât de la început, ci mai degrabă un rezultat al unei serii de decizii distincte. Unele părţi ale clădirii au fost demolate pentru a genera cele două grădini tip atrium şi, în interior, elemente care constituiau obstacole au fost înlăturate pentru a obţine un spaţiu deschis, fluid.

yoga-garden-and-art-gallery-7

Printre elementele care au fost păstrate se numără vechile luminatoare, care au fost renovate, şi grinzile de structură şi elementele de tâmplărie şi tencuială, care au fost doar curăţate şi lăsate să păstreze semnele trecerii timpului. În unele porţiuni, structura originală a fost consolidată prin introducerea de elemente din beton armat şi oţel, care aduc o notă de contemporaneitate şi, în acelaşi timp, abstractizează interiorul. O grindă din lemn este suspendată în locul ocupat, în trecut, de un pilon de beton, intersectată de o bandă LED care accentuează iluzia de levitaţie. Astfel, în spaţiul finalizat, vechiul şi noul coexistă, fiecare fără a încerca să-şi camufleze natura adevărată – cu alte cuvinte, fără vreo tentativă de omogenizare.

yoga-garden-and-art-gallery-8

Spaţiul generos iluminat natural stabileşte conexiuni subtile între componentele sale. Interiorul galeriei menţine un contact vizual permanent cu zona de intrare, dincolo de care poate fi văzută grădina şi, în următorul plan, zona pentru yoga. Spaţiul este, de asemenea, conectat cu oraşul în sine, cu perspective decupate către clădirile şi copacii din jur şi către cer, oferind, în acelaşi timp, opţiunea de detaşare faţă de acestea în favoarea introspecţiei.

yoga-garden-and-art-gallery-9

Dintre cele două atrii nou generate, primul surpinde prin contrastul rezultat din juxtapunerea sa cu spaţiul îngust, bine articulat al intrării, în timp ce al doilea este un microcosmos autonom şi, în acelaşi timp, un fundal scenografic pentru sala principală, care oferă o imagine diferită în funcţie de anotimp.

yoga-garden-and-art-gallery-10

Sustenabilitatea şi minimizarea impactului asupra mediului au reprezentat valori fundamentale în cadrul proiectului. Pentru a economisi apa, grădinile sunt dotate cu sisteme de colectare a apei de ploaie, folosită apoi pentru întreţinerea plantelor.

yoga-garden-and-art-gallery-11

PROIECT: Yoga Garden and Art Gallery Brno; AMPLASAMENT: Husova 13, 602 00, Brno, Republica Cehă; SUPRAFAŢA TERENULUI: 1322 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 683 mp; ARHITECTURĂ: RO_AR Szymon Rozwalka Architects; ECHIPA: Szymon Rozwalka, Anna Glajc, Helena Flodrová, Martin Křivánek, Ada Rypl-Žabčíková, Kristýna Smržová; FINALIZAT: 2019

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0