fbpx

Sunlight House / Hein-Troy Architekten

Al treilea experiment din seria Velux – Model Home 2020 este locuinţa Sunlighthouse din Austria, proiectată de biroul Hein-Troy Architekten, în curs de finalizare în 2010.

Amplasată pe un teren în pantă, cu vedere spre lac, însă cu o poziţie dezavantajoasă faţă de punctele cardinale – fără orientare sudică şi parţial umbrită de arbori înalţi – clădirea dovedeşte că se poate face arhitectură neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, chiar şi în absenţa condiţiilor optime, atât timp cât arhitectul dă dovadă de inventivitate.

În primul rând, decuparea unui patio în volumul construit permite iluminarea naturală a unei suprafeţe mult mai mari decât în cazul unui volum compact. În plus, terasa dintre spaţiul bucătăriei şi cel al diningului permite extinderea către exterior a zonei de zi pe timpul verii.

Livingul este luminat natural în profunzime printr-o soluţie ingenioasă, şi anume prevederea unor luminatoare înclinate, amplasate la înălţimea unui nivel şi jumătate, care ajung la coroana arborilor, ridicându-se deasupra zonei umbrite. Nişa de lectură orientată pe latura opusă a livingului, oferă posibilitatea de a petrece timpul într-un mod plăcut într-un spaţiu protejat de însorirea directă, obositoare pentru ochi.

Clădirea corespunde tuturor cerinţelor unui mediu de viaţă sănătos, atât din punct de vedere energetic, cât şi al climatului interior şi exterior.

Din perspectiva economiei de energie, cerinţele respectate ar fi următoarele: scăderea consumului, realizată prin iluminarea cu LED şi prin echiparea cu electrocasnice şi baterii economice, utilizarea exclusivă a energiei regenerabile (solară – panouri fotovoltaice şi de încălzire a apei calde, geotermală – prin pompa de căldura sol-apă prevăzută), producerea unei cantităţi mai mari de energie decât cea consumată, pentru a acoperi pierderile de energie şi emisiile rezultate din producerea şi transportul materialelor, precum şi din lucrările de şantier (în cazul de faţă, Sunlighthouse îşi va acoperi pierderile în 30 de ani, devenind neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon) şi absenţa climatizării, înlocuită cu succes de ventilaţia naturală realizată prin efectul de tiraj natural.

Climatul interior este definit de iluminarea şi ventilarea naturală: suprafaţa vitrată echivalează cu 42% din suprafaţa utilă, faţă de 20-25% cât este uzual.

De asemenea, se menţine o temperatură agreabilă tot anul (clădirea este gândită astfel încât să nu se depăşească temperatura interioară de 26 de grade, indiferent de condiţiile exterioare, lucru care se va verifica pe parcursul locuirii), iar materialele de construcţie folosite sunt sănătoase, fără emisii nocive.

Au fost utilizate materiale locale precum lemn, termoizolaţie celulozică, plăci de gipscarton inerte, iar pentru infrastructură s-a utilizat un tip de beton ecologic.

Adaptarea optimă la mediul exterior constă în punerea în valoare a condiţiilor climatice şi topografice (eficienţa realizată prin forma clădirii, care exploatează la maximum potenţialul sitului), orientarea către soare (întreaga învelitoare fiind constituită din panouri fotovoltaice şi celule solare pentru încălzirea apei) şi trecerea cursivă de la interior la exterior, spaţiile intermediare de tip patio/terasă având o contribuţie benefică la microclimatul din vecinătatea faţadei.

Alături de avantajele energetice, arhitectura clădirii are şi o certă valoare estetică, volumul monolit placat cu lemn şi acoperit în întregime cu panouri solare închise la culoare fiind o prezenţă puternică şi uşor recognoscibilă.

Ferestrele de mansardă se potrivesc perfect, integrându-se în planul învelitorii, iclimatului interior şi exterior.

Din perspectiva economiei de energie, cerinţele respectate ar fi următoarele: scăderea consumului, realizată prin iluminarea cu LED şi prin echiparea cu electrocasnice şi baterii economice, utilizarea exclusivă a energiei regenerabile (solară – panouri fotovoltaice şi de încălzire a apei calde, geotermală – prin pompa de căldura sol-apă prevăzută), producerea unei cantităţi mai mari de energie decât cea consumată, pentru a acoperi pierderile de energie şi emisiile rezultate din producear componentele electrice ale acestora (sistemul de deschidere, rulourile şi jaluzelele) sunt alimentate exclusiv cu energie solară.

Fără a face risipă de materiale, clădirea surprinde prin accentele sale volumetrice, corpul luminatoarelor livingului, decupajul trapezoidal al terasei, frângerea pantei acoperişului, care rămân subordonate imaginii de ansamblu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0