Svart – un hotel centrală energetică
Snøhetta proiectează „Svart” – primul hotel din lume situat deasupra cercului polar, bazat pe un concept de energie pozitivă – Powerhouse*.
Acest nou hotel, amplasat într-un climat nordic radical, își reduce consumul anual de energie cu aproximativ 85% față de un hotel modern, dar și produce energie.
Este un “must” în climatul arctic, afirmă arhitecții de la Snøhetta.
Echipa Snøhetta au fost ajutați în proiectul „Svart” de colaborarea cu Arctic Adventure din Norvegia, Asplan Viak și Skanska.
Situat la poalele ghețarului Svartisen, care trece prin municipiul Meløy din nordul Norvegiei, hotelul are un nume puternic: „Svart” înseamnă „negru” în norvegiană.
Demersul arhitectural face un compliment ghețarului Svartisen și gheții sale albastre. De altfel, cuvintele „negru” și „albastru” sunt identice în vechea norvegiană, iar numele ales este o referință la moștenirea naturală a Svartisenului, la ghețarul său prețios și la natură.
Construirea într-un mediu atât de sensibil aduce reglementări de păstrare a frumuseții naturale, faunei și florei sitului.
Pentru noi a fost important să construim o clădire durabilă, care să lase o amprentă minimă asupra mediului în frumoasa natură nordică.
Construirea unui hotel cu impact energetic redus este esențialul pentru crearea unei destinații turistice durabile, respectând caracteristicile unice ale parcelei, speciile rare de plante, apele curate și gheața albastră a ghețarului Svartisen – afirmă partenerul fondator la Snøhetta, arhitectul Kjetil Trædal Thorsen.
O amprentă minimă
Corpul circular „Svart” se întinde de la țărm până la poalele muntelui Almlifjellet și în apele limpezi ale fiordului Holandsfjorden.
Forma circulară oferă o vedere panoramică a fiordului și o experiență de a trăi în apropierea naturii.
Forma circulară
Construcția este inspirată de arhitectura vernaculară locală sub forma „fiskehjell” (structura de lemn în formă de „A” pentru uscarea peștelui) și „rorbue” (un tip tradițional de case de sezon utilizate de pescari).
Referința se traduce în structura de susținere a hotelului, care este construită din stâlpi de lemn rezistent la intemperii, care se întind de câțiva metri sub suprafața fjordului. Stâlpii asigură o amprentă minimă, iar arhitectura generală conferă clădirii o imagine aproape transparentă.
Structură
Stâlpii hotelului se dublează cu coridor de lemn în care vizitatori se pot plimba vara. În timpul iernii, promenada poate fi utilizată pentru a stoca bărci și caiace, reducând nevoia spațiului suplimentar de depozitare.
Înălțimea structurii permite, de asemenea, ambarcațiunilor cu vâsle să traverseze zona pe sub corpul hotelului.
Acces
Caracterul prețios al amplasamantului hotelului rezidă și în faptul că poate fi accesat numai cu bărci și caiace. Există planuri de a introduce un transfer din orașul Bodø către hotel, cu o barcă neutră din punct de vedere energetic.
Un proiect optimizat pentru energie
Pentru a ajunge la standardul Powerhouse, au fost făcute mai multe opțiuni de proiectare avansată. De exemplu, arhitecții au realizat o amplă mapare a modului în care se comportă radiațiile solare în contextul montan pe tot parcursul anului pentru a optimiza colectarea energiei. Rezultatul studiului a determinat forma circulară a hotelului, atât camerele, restaurantele și terase sunt strategic plasate pentru a exploata energia soarelui pe parcursul zilei și al anotimpurilor. Acoperișul hotelului este placat cu panouri solare, produse în Norvegia cu energie hidraulică curată, ele reducând și mai mult amprenta de carbon
Intimitate
Terasele izolate oferă o vedere protejată, asigurând în același timp o anumită intimitate în utilizarea spațiilor. Fațadele protejează la intemperii, asigură umbrire vara – când soarele este ridicat pe cer, eliminând nevoia de răcire artificială. În timpul lunilor de iarnă, când soarele are altă incidență, ferestrele mari ale fațadei permit o expunere maximă la energia termică solară.
Energie încorporată
Materialele cu energie încorporată redusă au fost utilizate pentru a atinge standardul Powerhouse.
Energia încorporată este cantitatea de energie necesară producerii, transportului, construirii și înlocuirii materialelor și produselor care intră într-o clădire.
Energia încorporată este cea mai ridicată la materialele produse cu energie derivată din combustibili fosili.
În cazul Hotelului Svart, folosirea lemnului la elementele constructive și în placări minimizează impactul clădirii asupra mediului. Au fost evitate materialele energetice intensive, cum ar fi oțelul structural și betonul.
* Despre standardul Powerhouse și colaborarea Powerhouse
Powerhouse este o colaborare între Snøhetta, Entra, Skanska, Organizația Resurselor și Emisii ZERO și Asplan Viak.
Termenul „Powerhouse” este folosit pentru a descrie clădirile așa-numite „case plus” care sunt construite prin colaborarea Powerhouse. Casele „Plus” sunt clădiri producătoare de energie care, pe o perioadă de 60 de ani, vor genera mai multă energie regenerabilă decât cantitatea totală de energie necesară pentru a susține operațiunile lor zilnice, pentru a le construi, pentru producerea materialelor lor de construcție și chiar pentru a le demola.