fbpx

Taiwan Tower International Competition

În decembrie anul trecut anunţam cu entuziasm victoria arhitectului Dorin Ştefan în competiţia conceptuală pentru Taiwan Tower, ce urma să reprezinte „spiritul republicii Taiwan” şi un nou simbol al arhitecturii verzi a viitorului. Între timp, organizatorii au lansat o nouă competiţie pentru stabilirea proiectului care va fi construit: păstrând şi rafinând acelaşi concept, biroul DSBA s-a numărat printre cei cinci finalişti, ba mai mult a obţinut unul dintre premiile oferite de Taichung City Government.

Premiul I şi câştigătorul concursului

SOU FUJIMOTO ARCHITECTS / SOU FUJIMOTO

Asociat: Fei & Cheng Associates / Philip T.C. Fei

Taiwan Tower International Competition

Proiectul câştigător se prezintă drept o oază a secolului 21, un model pentru arhitectura verde a viitorului. Un cadru structural uriaş, inspirat de copacul taiwanez Banyan, delimitează situl şi creează un spaţiu public confortabil, semi-acoperit. Elementul-cheie îl constituie însă grădina de pe acoperiş, suspendată la 300 de metri deasupra pământului – un spaţiu extraordinar de relaxare în cadrul oraşului şi o reprezentare simbolică a Insulei Divine, prin care se sărbătoreşte bogăţia şi frumuseţea naturii. Această grădină va fi vizibilă de oriunde din oraş şi va deveni un reper cu adevărat excepţional.

Taiwan Tower International Competition

Arhitecţii japonezi compară impactul pe care îl va avea noul turn (care prin tema de concurs nu şi-a propus să intre în competiţia mondială a metrilor-înălţime) cu cel al Turnului Eiffel la începutul secolului 20, stabilind noi standarde de eficienţă energetică, dar şi de proiectare în acord cu spiritul local. Prin multiple sisteme şi strategii integrate într-un design inovativ – acoperiş verde, reciclarea apei de ploaie, panouri solare, turbină de vânt, ventilare naturală etc. –, clădirea va aspira la certificarea LEED Gold.

Taiwan Tower International Competition

www.sou-fujimoto.net

Premiul II

SOMA / MARTIN OBERASCHER

Asociat: Ricky Liu & Associates Architects + Planners / Ricky Liu

Taiwan Tower International Competition

Austriecii de la SOMA au propus un reper urban inovativ cu care locuitorii să se poată identifica atât în prezent, cât şi în viitor: turnul nu se prezintă într-un mod unilateral şi nici nu transmite un mesaj fix, ci îi provoacă pe oameni să inventeze şi să-şi creeze propriile interpretări. În viziunea lor, Taiwan Tower este o structură fibroasă care se defineşte din intersectarea părţilor, formând un întreg sinergetic, care celebrează diversitatea şi dinamismul.

Taiwan Tower International Competition

Proiectul marchează de asemenea o nouă tipologie de turnuri: structura nu este compactă la bază, ceea ce permite crearea unui peisaj de tip parc, unde locuitorii şi vizitatorii pot interacţiona direct cu structurile de mari dimensiuni. Impresionant vizual, acest turn se prezintă şi ca un icon sustenabil, cu tehnologii şi inovaţii de ultimă oră care îi permit să funcţioneze într-un regim de auto-suficienţă: în combinaţie cu muzeul ar fi constituit un ansamblu ecologic vizionar. Mai mult, turnul este prevăzut pentru a transforma procese energetice invizibile în experienţe spaţiale şi reprezintă un statement în arhitectură: necesitatea de a reduce consumul de energie conduce către inovaţie.

Taiwan Tower International Competition

www.soma-architecture.com

Premiul III

DORIN ŞTEFAN

Asociaţi: DS birou de arhitectură, Lai & Associates, enginners-architects / Chao Chiun Lai

Taiwan Tower International Competition

„La început a fost doar o bucată de pământ înconjurată de ape. Un spor vegetal purtat de vânt a prins rădăcini, care s-au înfipt adânc în pământ. Trunchiul s-a îndreptat spre cer, frunze mari şi strălucitoare au început să crească, copacul a înflorit şi apoi a făcut fructe. Pentru culorile sale, pentru frumuseţe şi înălţime, oamenii l-au perceput ca un învingător şi a devenit un purtător de noroc: money tree în 2011”. Aceasta este povestea simbolică a turnului propus de echipa DSBA: pornind de la reprezentarea pe hartă a Taiwanului – o insulă în formă de frunză – a fost dezvoltat un „copac tehnologic”, cu 8 „frunze” spaţiale (8 fiind un număr norocos în cultura taiwaneză), care, de fapt, sunt lifturi panoramice în formă de zeppeline, ce pot acomoda până la 80 de persoane. Atunci când vremea este nefavorabilă (furtuni, vânturi puternice etc.), lifturile sunt programate să coboare direct la sol, măsurile de siguranţă fiind foarte importante.

Taiwan Tower International Competition

Taiwan Tower International Competition

www.dsba.ro

Pentru mai multe detalii despre concurs: www.twtower.com.tw

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0