Tangga House
Interpretare a unei case tradiţionale, organizate în jurul unei curţi centrale, locuinţa unifamilială din Singapore este alcătuită dintr-o succesiune verticală de planuri, decupate în formă de L. Spaţiul verde central, veranda, grădinile acoperişului şi cele care delimitează perimetrul sitului sunt principalele elemente în jurul cărora se dezvoltă funcţiunile.
Delimitarea sitului este realizată printr-o combinaţie de gard viu, de panouri verticale de piatră naturală şi de panouri din lemn, reflectând (sau obturând vizual) organizarea interioară şi marcând continuarea vegetaţiei grădinii, precum şi zonele private ale parterului şi cele de acces. Privită din exterior, locuinţa este dominată de orizontala grădinii etajului şi de linia, mai retrasă, a acoperişului acestuia.
Proiectul pare o succesiune de grădini amplasate pe niveluri diferite. Mai mult, vegetaţia fiecărei zone diferă: perimetrul sitului este marcat de prezenţa a numeroşi copaci, bambuşi şi arbuşti; grădina suspendată a etajului este compusă dintr-un L interior de plante curgătoare şi un L exterior de arbuşti, plini de flori. Curtea interioară este dominată de verde – gazon şi conifere, ca accent vertical, înălţându-se peste nivelul plăcii etajului.
Parterul cuprinde un living generos, cu dining şi bucătărie, continuat în exterior sub forma verandei care mărgineşte piscina, precum şi funcţiuni anexe şi un dormitor; etajul este dedicat celor patru dormitoare, organizate de asemenea în formă de L, în jurul unui culoar de acces exterior, deschis, cu vedere directă spre grădina interioară. Placa etajului se continuă cu o grădină, situată în extremitatea opusă a dormitoarelor şi decupată în zona spaţiului verde, central, al parterului. Climatul tropical a impus asigurarea umbrei spaţiilor exterioare, dar a permis, în acelaşi timp, o deschidere amplă a interiorului către exterior. Privită din spaţiul central, locuinţa pare o structură de pavilioane deschise, delimitate doar de puternicele orizontale ale plăcilor.
Piscina este un element spectaculos; amplasată descentrat şi înconjurând, pe două laturi, parterul, aceasta are un parapet exterior de sticlă şi pare că reprezintă fundaţia întregii case. Pentru a accentua efectul, în zona de living şi verandă (adiacente piscinei), placa parterului stă puţin în consolă, deasupra luciului apei. O scară exterioară, suspendată deasupra apei, închide forma de L şi conduce spre terasa verde a etajului. Impresia de apă ca fundaţie a construcţiei este şi mai accentuată în interior; datorită terenului în pantă, locuinţa are un subsol parţial, amplasat sub living – o zonă de relaxare, marginită, printr-o foaie de sticlă de mari dimensiuni, de apa piscinei, al cărei nivel coboară pe toată înălţimea acestuia. Din interior, apa pare că devine element structural, ecran 3d de separare completă a încăperii de exterior şi de filtrare a luminii naturale.
Materialele folosite accentuează volumele; zugrăveala albă, piatra naturală şi răşina sunt folosite pentru zidărie şi pardoseli. Într-un plăcut contrast, lemnul marchează intradosul acoperişului etajului, continuat cu o copertină din bambus sprijinită pe stâlpi, iar sticla marchează circulaţiile verticale, delimitările virtuale dintre diferite spaţii exterioare şi conturul exterior al piscinei.