Tbilisi, Georgia: O călătorie artistică între apus și răsărit, între tradiție și sclipiri contemporane
Dacă alegeți să vizitați Georgia, pregătiți-vă de o călătorie între lumi. Verdele unei naturi încă inocent de fermecătoare îmbracă o țară ale cărei tradiții străvechi precum vinul și pâinea sunt motive de mândrie națională, dar în care sunt prezente și fantomele unui cimitir post-industrial de fabrici și uzine ex-sovietice.
Capitala, Tbilisi, un mic paradis gastronomic al bucatelor și licorilor cu nume exotice: adjaruli khachapuri, khinkali, ponchiki, chacha etc. propune o călătorie fermecătoare pe străzi liniștite în care casele cu pridvor și rufe întinse la uscat, multe dintre ele aflate în stadii serioase de degradare, coexistă cu turle de biserici, curți art deco pline de vegetație și tarabe volante cu rodii și smochine. Dar și o surprinzătoare întâlnire cu arhitectura contemporană cum ar fi bolta dantelată a Podului Păcii, proiect al arhitectului italian Michele de Lucchi. Peste coline tronează statuia impunătoarei și iubitoarei Mama Georgia, o siluetă de 20 de metri din aluminiu, operă a sculptorului Elguja Amashukeli.
În timpul unei plimbări prin zona veche a orașului, spre exemplu, printre băile termale cu sulf – relief de străvechi rotunjimi din cărămidă roșie care adăpostesc spa-uri – nu ți-ar trece prin gând că la distanță de câțiva pași case de secol al XIX-lea, foste fabrici sau subsoluri misterioase propun descinderi în lumea unui surprinzător design.
Hoteluri, restaurante și cafenele amenajate în spirit contemporan alcătuiesc rețeaua unui Tbilisi bine conectat la efervescența designului mondial. Dintre acestea, am ales pentru primul episod al noii rubrici igloo Travel Design, trei exemple demne de explorat: un cochet boutique hotel cu mic-dejun copios, un bar ascuns pe străduțe cu cele mai bune cocktailuri din oraș și o fostă fabrică-editură transformată într-un mic univers în care se intersectează cărți, un hotel, o cafenea și multe altele.
Communal Sololaki: nostalgie contemporană într-un boutique hotel
În inima unuia dintre vechile cartiere ale orașului, Sololaki, considerat primul cartier burghez din Tbilisi, o casă de la 1890 aflată pe lista monumentelor istorice a fost transformată în boutique hotel. Aparținând unui general georgian cu veleități de revoluționar, Rostom Muskhelishvili, la început de secol 20 casa a fost cumpărată de o bogată familie de negustori armeni. Strada Kojori urcă agale și undeva, nu departe, în spatele ei, se ghicește, cocoțat pe un deal, verdele Grădinii Botanice. Prin acest cartier se spune că au zăbovit pentru inspirație numeroși artiști printre care Mihail Lermontov, Piotr Ceaikovski sau Serghei Esenin.
La numărul 6, o ușă albastră marchează intrarea în hotel Communal, spațiu primitor în care ospitalitatea și spiritul comunitar înrădăcinate în ADN-ul georgian au inspirat cadrul în care oaspeții sunt invitați să experimenteze un subtil și plăcut „acasă”.
Proiect inițiat și dezvoltat de către Communal Studio, hotelul devine scena unei întâlnirii dintre istoria, viața cartierului și a străzii și detalii de design contemporan cu nuanțe nordice. Designerul georgian Katya Samsonadze nu s-a ferit să combine mobilierul vintage ori de producție locală cu elemente moderne care pot fi descoperite pe măsură ce se înaintează în spațiu.
Un vestibul dominat de cărți și o imensă oglindă sunt introducerea livrescă a ușii care dezvăluie holul și recepția hotelului. O atmosferă cochetă și caldă zugrăvită grație jocului cromatic alb-albastru și al corpurilor de iluminat artsy-industriale își întâmpină oaspeții, continuându-se și în camere. Scara interioară unește, străbătând casa, doi poli importanți ai Communal-ului: terasa de pe care se poate admira Grădina Botanică, acoperită cu covoare tradiționale, plante și mobilier nostalgic și bucătăria, de la demisol.
Aceasta din urmă este, s-ar putea spune, spiritul casei-hotel: o masă mare acoperită de bucate tradiționale și veselă ceramică invită la mic-dejunuri copioase și petrecerea timpului împreună. Mica bucătărie deschisă nu face decât să sublinieze spiritul prietenos, ușor nostalgic, dar extrem de actual al locului.
41°: barul artistic
Dacă într-o noapte de toamnă un călător se pierde pe strada Galaktion Tabidzis din Tbilisi, va întâlni cel mai probabil frunze moarte stropite de ploaie și un iluminat public nu foarte intens. Însă dacă același călător va intra într-o curte interioară de la numărul 19 și va avea curiozitatea de a deschide o ușă metalică ce nu pare a duce nicăieri, va descoperi surpriza unui bar de cocktailuri de poveste.
Barmanul Roman Milostivy a inițiat împreună cu soția sa proiectul unui bar artistic caritabil, a cărui denumire a fost inspirată de un grup de artiști ai avangardei georgiene, „41°” (41 de grade). Proiect crowdfunded, barul vrea să coaguleze o comunitate a iubitorilor de frumos, donând 30% din venituri pentru sprijinirea unor tineri artiști. Dincolo de poveste sau de cocktailurile pe care Roman le prepară cu jovialitate după ingredientele scrise cu pixul în meniurile-Moleskine negre, lista schimbându-se periodic, locul are o atmosferă deosebită și, grație designului minimalist cu elemente bogate în semnificații gândit chiar de proprietari.
În cei 41 de metri pătrați s-a mizat pe combinația a două materiale: metal și lemn de stejar, placarea pereților făcându-se cu tencuială decorativă și zidărie aparentă în stil georgian, în spiritul întregului centru vechi al orașului. Din dorința de a avea o masă mare care să-i aducă laolaltă pe clienți și barmani, Roman și soția sa au apelat la meșteri locali (Khararka) care lucrează lemnul și metalul în stil tradițional georgian cu rădăcini în provincia istorică Svaneti.
O reală provocare pentru artistul local, barul de patru metri lungime și lat de mai mult de un metru a devenit o adevărată bijuterie din lemn de stejar placată cu metal decorat cu motive georgiene. Ca o consecință firească, scaunele și corpurile de iluminat metalice au fost conturate în același stil, tot după schițele proprietarilor. Iar lemnul din care a fost croit barul a fost utilizat și în amenajarea bucătăriei. Masa cea lungă a devenit astfel sufletul locului, în jurul căreia s-a coagulat întreaga poveste.
Stamba Hotel & Café: palatul industrial al renașterii artistice georgiene
Pe străzile din centrul Tbilisiului (Merab Kostava 14) veți da de clădirea impunătoare a ceea ce odinioară a fost cea mai importantă editură a țării. Între zidurile brutaliste ale fostei fabrici a apărut Stamba Hotel, simbolul unei renașterii culturale și artistice georgiene care, rămânând fidelă rădăcinilor, se avântă în direcția unui autentic stil aflat la confluența dintre Europa de Vest și savorile Caucazului.
Stamba este un adevărat labirint-poveste, spațiul uriaș al fostei edituri oferind prilej de amenajare a unui hotel, a unui restaurant și a unei cafenele, un cazinou și a sediului Tbilisi Photo and Multimedia Museum. Conturat de către studioul creativ in house al Adjara Group, Adjara Arch Group, Stamba recompune în rama industrială splendoarea și fantezia anilor ’20 – ’30 care se combină în mod fericit cu elemente contemporane de design, asigurând fluiditatea spațiului. În lobby, la Stamba nu știi dacă ai pășit în trecut ori viitor sau dacă ești într-un spațiu privilegiat care le include pe ambele.
O imensă bibliotecă îmbrățișează spațiul, iar elementele de personalitate ale editurii, cum ar fi fosta grindă de uscare a printurilor se strecoară printre vegetația luxuriantă ce domină atriumul pe cinci niveluri al complexului. Obiecte aparținând erei sovietice se întâlnesc cu piese vintage, în cheie nostalgică, dar și cu detalii contemporane precum piscina de pe rooftoop cu bază de sticlă care lasă să se întrevadă, de jos în sus, siluetele eterice ale oamenilor plonjați în mediul acvatic.
Grădina-botanică livrescă a atriumului este completată, afară, de un amfiteatru al cărui efect dramatic e sporit de prezența unui turn de electricitate din anii ’70, accesul făcându-se printr-o arcadă din lemn recuperată din tavanul unde acum se află piscina. Camele oferă experiența unui glam care combină armonios elemente decorative art deco cu dura delicatețe a betonului și a cărămizii aparente.
Întorcându-ne la spațiile publice, ajungem la Café Stamba un open space primitor și prețios în care mozaicul art deco și canapelele ce amintesc de bistrouri pariziene oferă experiența unei bucătării eclectice: bucatele tradiționale georgiene sunt completate de rețete internaționale.
Spațiul este completat de colțul Barului Roz, dominat de un impresionant candelabru din cristal. Un alt popas menit să încânte privirea și papilele este zona de ciocolaterie – prăjitorie, o cafenea boutique unde se stă la cafele, deserturi și ciocolată producție proprie. De încercat neapărat și limonada națională – Lagidze Water, o combinație dintre apă minerală și siropuri de diverse arome, care vă va aminti de copilărie, chiar dacă nu ați crescut în Georgia.
Articol apărut în igloo #188