fbpx

„Teracota, mon amour” sau unde-s sobele de altădată (la Mediaș)

Fondată în 1906, fabrica Teracota Mediaș produce și azi, manual, cahle pentru sobe și șemineuri, urmând întocmai vechile procedee și păstrând cu pasiune secretele unui meșteșug rar. Adaptarea la ritmul peisajului cultural contemporan și deschiderea către publicul larg reprezintă și ele forme ingenioase de continuare a tradiţiei, așa încât Teracota Mediaș este de câţiva ani prezentă în expoziţii itinerante, iniţiază proiecte de revitalizare a patrimoniului material și organizează ateliere de creaţie.

Ce înseamnă să produci cahle și sobe în anul 2019? Cât de grea, cât de preţioasă și cât de „actuală” e o asemenea îndeletnicire?

În 2019 am reușit pentru prima dată după patru ani de la preluarea fabricii să atingem pragul de rentabilitate. Acest lucru a fost foarte greu, având în vedere concurenţa ridicată din partea a trei fabrici care produc cahle industrial prin presare mecanică. Ca să facem o comparaţie, presarea industrială produce aproximativ 7 000 de bucăţi zilnic, iar prin presare manuală Teracota Mediaș poate să producă maximum 6 000 de piese lunar.

Explicând clienţilor noștri diferenţa dintre aceste două tipuri de producţie și faptul că fiecare sobă produsă la noi este unicat, am reușit să construim o nișă care apreciază valoarea acestui meșteșug. Mai mult decât atât, posibilitatea unică de a-ţi crea propriul model de la zero sau de a reface o piesă veche plecând de la o schiţă, o poză sau un ciob de cahlă, este un atu important al Teracota Mediaș. Suntem singura manufactură capabilă să realizeze proiecte complet customizate, singura fabrică cu sculptori și pictori angajaţi permanent; singura fabrică de sobe care are atelier de creaţie și lucrează cu un curator, cu galerii de artă, muzee și fundaţii preocupate de promovarea patrimoniului material.

În legătură cu actualitatea sobei de teracotă, noi considerăm că o să rămână pentru multă vreme o piesă importantă de design și încălzire a unei case. O sobă pictată în care arde focul devine inima unei încăperi, nu numai prin rolul funcţional, ci și prin atmosfera degajată. Sobele noastre sunt piese centrale în proiectele de restaurări din satele săsești, dar și în orașele Brașov, Sibiu, Sighișoara.

Teracota-Medias---Viscri-32-2

Obiectul – Cum se produce o cahlă?

Cahlele sunt produse din mai multe tipuri de pământ – argilă refractară și argilă caolin, nisip, șamotă și rebut ars. La noi, la Teracota, nimic nu se pierde, totul se transformă. Acestea se cântăresc și intră în compoziţia amestecului pentru presare. Folosim aceeași reţetă din 1906. Materialul rezultat se amestecă și se umezește, apoi e așezat pe un „pat” din lemn. Peste el aplicăm un strat subţire de angoba, produsă din caolin și nisip. Meșterul presator decupează fâșii din acest material, în funcţie de piesele care urmează a fi presate, și le așază în matriţa de ipsos. După ce piesa este presată manual, rămâne în matriţă 10-15 minute, apoi este scoasă și pusă la uscare în atelierul de fasonare. După 3 zile, piesa se ia din raft, se curăţă de imperfecţiuni, se îndreaptă și se transportă cu grijă la uscătorie, unde rămâne aproximativ două săptămâni. După uscare, se glazurează și se pictează, apoi e pusă cu mare atenţie în cuptorul zidit. Atunci când camera de ardere este plină de piese, o închidem, o zidim și începe arderea. O ardere durează 24 de ore, în timpul căreia verificăm în repetate rânduri stadiul arderii, folosind o serie de plăcuţe ceramice glazurate. Acestea sunt scoase din cuptor prin două fante construite special în zidărie. În funcţie de calitatea glazurii arse de pe plăcuţă, reglăm temperatura focului în cuptor. Cuptoarele zidite pe care le folosim sunt, în cea mai mare parte, chiar cele ridicate în 1906 de sasul Julius Gref, fondatorul fabricii.

Oamenii – Cine creează designul cahlelor? Cum daţi mai departe meșteșugul teracotei?

Modelele sunt create în atelierul de creaţie al fabricii, unde colega noastră Iulia Costescu, masterand în sculptură la UNARTE București, dă viaţă ipsosului. Teracota Mediaș are în arhiva sa peste 300 de modele – creaţii proprii sau replici după cahle vechi pe care le-am refăcut sau restaurat. O componentă valoroasă din arhiva fabricii provine din colaborarea cu Muzeul Astra din Sibiu și cu Asociaţia Culturală Imbold, cu care am avut ocazia să refacem cahle de patrimoniu, dar și piese originale inspirate de folclor transilvănean.

Meșteșugul este dus mai departe greoi, deoarece deficitul forţei de muncă este prezent și la noi. Încercăm să găsim tineri care să înveţe, dar după o perioadă de câteva luni, pleacă în alte domenii sau chiar din ţară. Probabil că în cei 4 ani de când am preluat fabrica, ne-au trecut pragul 200 de persoane pe care le-am instruit în meșteșugurile de presator sau sobar, dar doar un procent scăzut din aceștia a rămas în fabrică mai mult de 6 luni. Munca unui meșter presator sau a unui meșter sobar nu este ușoară, implică dedicare și un efort cu care majoritatea oamenilor nu mai sunt obișnuiţi în prezent. Un aspect important este că, în ciuda fluctuaţiilor de personal și a migraţiei forţei de muncă, Teracota Mediaș are în prezent o echipă de 30 de persoane, exact același număr de angajaţi cu care fabrica funcţiona și în 1906. Pe lângă meșterii din echipa noastră, există o serie de parteneri cu care colaborăm pentru a aduce un suflu nou. Avem un atelier de feronerie în Reghin de la care luăm plitele și accesoriile metalice. Avem un alt atelier în care sunt manufacturate cazane artizanale de termoșemineu. În concluzie, cu toate greutăţile, Teracota Mediaș are o mică echipă internă și o mică echipă externă de oameni pasionaţi și motivaţi de valoarea muncii noastre pentru patrimoniul material al Transilvaniei și al României.

IMG_6905

Câteva motive să ne luăm o sobă iarna asta 🙂

Pe lângă faptul că o sobă de teracotă arată foarte fain și poate să fie piesa centrală de design într-o încăpere, nu putem neglija aspectul termic. După ce încălzim placa de teracotă, aceasta degajă căldură timp de 9-10 ore de la oprirea focului în sobă. În plus, există proiecte arhitecturale moderne sau de restaurare care mizează pe farmecul unic pe care îl are o sobă pictată. Atmosfera – căldură, miros, sunet – pe care o emană o sobă ne transportă imediat într-un cadru de copilărie sau de poveste pe care nu îl poate obţine nimeni cu un radiator sau cu un sistem modern de încălzire.

Unde vă putem găsi și urmări?

Chiar dacă activitatea noastră este mai degrabă concentrată pe munca din ateliere și din fabrică, ne puteţi întâlni pe facebook, instagram și pe site-ul teracota.ro, care e permanent în lucru. Avem, de asemenea, o expoziţie de lungă durată în pavilionul Jina din Muzeul Astra, Sibiu și o alta într-un turn din Biserica Fortificată din Viscri. Cu ajutorul Asociaţiei Culturale Imbold, cu care lucrăm de 4 ani, am expus cahlele noastre la București, în cetatea Alba Iulia, în Palatul Cantacuzino, în turnuri de cetate, în grădini de vară, în șuri, la festivaluri de gastronomie. Avem totodată un concept de expoziţie itinerantă intitulat „Teracota, mon amour”, cu care exploatăm și dezvoltăm permanent componenta culturală a muncii noastre.

Interviu apărut în Banchiza Urbană 15 / iarnă 2019

cop_BU15_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0