fbpx


White November igloo

The Office. Orașul din oraș

Semnat de Andreescu Şi Gaivoronschi, cel mai nou centru de afaceri al Clujului se distinge printr-o volumetrie puternică în total a­cord cu ţesutul urban din care face parte. Compus din trei volume principale gândite pentru a fi realizate în etape succesive, ansamblul The Office se deschide către oraş, devenind punct de atracţie urban şi loc de întâlnire destinat tuturor locuitorilor, nu doar celor care lucrează în clădire. Acce­sul la cele două curţi interioare descoperite este liber, la fel şi traversa­rea acestora pentru a beneficia de un moment de respiro pe ma­lul Canalului Morii, un curs de apă care urmează a fi amenajat peisagistic.

Text: Catrinel Negru
Foto: Dacian Groza

The Office. Orașul din oraș

Parterul, ocupat în mare parte de funcţiuni pu­bli­ce – comerţ, servicii, cafenele şi sedii de fir­me, beneficiază de caracterul deschis al spa­ţii­lor exterioare, atractive pentru vizitatori. Spa­ţiile publice ale celor două curţi interioare sunt anunţate de retragerea faţadei principale pe jumătate din lungime, fiind creată astfel o piaţetă pietonală care funcţionează în tandem cu platforma Centrului Cultural, aflată în dia­go­nală pe partea opusă a bulevardului.

The Office. Orașul din oraș

Intra­rea este anunţată de portalul cu înălţimea a trei niveluri, care se repetă la fiecare dintre cele trei volume, invitând către explorarea ansamblului în profunzime. Pasajele astfel obţinute reiau tema gangurilor din vechiul Cluj, într-un gest familiar şi în ace­laşi timp simbolic.

The Office. Orașul din oraș

Ansamblul dezvoltat pe ori­zontală păstrează un aspect monolit, discret la nivelul siluetei urbane, în timp ce nive­lul al şaselea oferă o perspectivă spectaculoasă asupra oraşului istoric. Pereţii-cortină de­limitează în plan un contur faţetat, cu efec­te notabile asupra volumetriei pe care o aduc la scară umană şi asupra percepţiei vizuale pe care o flatează prin imperfecţiunea unghiuri­lor. Volumul nu este o formă abstractă, rigu­roasă şi agresivă, ci o prezenţă interesantă care aminteşte de lumea minerală. Volumetria rezultată din studii elaborate de iluminare, e­fi­cientizare a suprafeţelor şi impact vizual con­tribuie la funcţionarea economică şi ecologică a clădirii, care urmăreşte clasificarea „Excellent” a sistemului BREEAM. Faţada de vest, cea mai expusă razelor solare, este discontinuă şi parţial umbrită pe zonele retrase.

The Office. Orașul din oraș

Loggiile dedicate pauzelor de lucru sunt pre­zente la fiecare nivel în puncte diferite ale pla­nului şi umbrite cu parasolare ceramice. Fa­ţa­de­le însorite, sud şi vest, sunt tratate cu siste­me duble de pereţi-cortină şi elemente de um­brire. În avantajul pietonilor, circulaţiile auto sunt complet separate de aleile amenajate, fiind limitate la conturul parcelei. Pe cele două faţade laterale sunt poziţionate accesele la cele două subsoluri de parcare, ventilate şi desfumate natural prin curţile de lumină. Par­carea subterană este dimensionată la standar­dele actuale, însă are înălţimea suficientă pen­tru prevederea sistemelor de parcare etajate, asigurând adaptarea capacităţii la cerin­ţele viitoare.

The Office. Orașul din oraș

The Office. Orașul din oraș

Cele 540 de locuri de parcare a bicicletelor şi staţia de transport în comun încurajează mobilitatea alternativă şi ecologică pentru angajaţii birourilor. Sistemul BMS şi soluţiile de ultimă oră pentru instalaţii asigură o economie semnificativă de energie electrică şi apă potabilă. Terasele verzi de deasupra etajului al doilea contribuie, împreună cu spaţiile plantate din cele două curţi interioare, la un microclimat sănătos pentru utilizatori şi pentru oraş.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0