The Office. Orașul din oraș
Semnat de Andreescu Şi Gaivoronschi, cel mai nou centru de afaceri al Clujului se distinge printr-o volumetrie puternică în total acord cu ţesutul urban din care face parte. Compus din trei volume principale gândite pentru a fi realizate în etape succesive, ansamblul The Office se deschide către oraş, devenind punct de atracţie urban şi loc de întâlnire destinat tuturor locuitorilor, nu doar celor care lucrează în clădire. Accesul la cele două curţi interioare descoperite este liber, la fel şi traversarea acestora pentru a beneficia de un moment de respiro pe malul Canalului Morii, un curs de apă care urmează a fi amenajat peisagistic.
Parterul, ocupat în mare parte de funcţiuni publice – comerţ, servicii, cafenele şi sedii de firme, beneficiază de caracterul deschis al spaţiilor exterioare, atractive pentru vizitatori. Spaţiile publice ale celor două curţi interioare sunt anunţate de retragerea faţadei principale pe jumătate din lungime, fiind creată astfel o piaţetă pietonală care funcţionează în tandem cu platforma Centrului Cultural, aflată în diagonală pe partea opusă a bulevardului.
Intrarea este anunţată de portalul cu înălţimea a trei niveluri, care se repetă la fiecare dintre cele trei volume, invitând către explorarea ansamblului în profunzime. Pasajele astfel obţinute reiau tema gangurilor din vechiul Cluj, într-un gest familiar şi în acelaşi timp simbolic.
Ansamblul dezvoltat pe orizontală păstrează un aspect monolit, discret la nivelul siluetei urbane, în timp ce nivelul al şaselea oferă o perspectivă spectaculoasă asupra oraşului istoric. Pereţii-cortină delimitează în plan un contur faţetat, cu efecte notabile asupra volumetriei pe care o aduc la scară umană şi asupra percepţiei vizuale pe care o flatează prin imperfecţiunea unghiurilor. Volumul nu este o formă abstractă, riguroasă şi agresivă, ci o prezenţă interesantă care aminteşte de lumea minerală. Volumetria rezultată din studii elaborate de iluminare, eficientizare a suprafeţelor şi impact vizual contribuie la funcţionarea economică şi ecologică a clădirii, care urmăreşte clasificarea „Excellent” a sistemului BREEAM. Faţada de vest, cea mai expusă razelor solare, este discontinuă şi parţial umbrită pe zonele retrase.
Loggiile dedicate pauzelor de lucru sunt prezente la fiecare nivel în puncte diferite ale planului şi umbrite cu parasolare ceramice. Faţadele însorite, sud şi vest, sunt tratate cu sisteme duble de pereţi-cortină şi elemente de umbrire. În avantajul pietonilor, circulaţiile auto sunt complet separate de aleile amenajate, fiind limitate la conturul parcelei. Pe cele două faţade laterale sunt poziţionate accesele la cele două subsoluri de parcare, ventilate şi desfumate natural prin curţile de lumină. Parcarea subterană este dimensionată la standardele actuale, însă are înălţimea suficientă pentru prevederea sistemelor de parcare etajate, asigurând adaptarea capacităţii la cerinţele viitoare.
Cele 540 de locuri de parcare a bicicletelor şi staţia de transport în comun încurajează mobilitatea alternativă şi ecologică pentru angajaţii birourilor. Sistemul BMS şi soluţiile de ultimă oră pentru instalaţii asigură o economie semnificativă de energie electrică şi apă potabilă. Terasele verzi de deasupra etajului al doilea contribuie, împreună cu spaţiile plantate din cele două curţi interioare, la un microclimat sănătos pentru utilizatori şi pentru oraş.