fbpx

Tradiţie şi modernitate, Cracovia

Un proiect situat într-o zonă cu o bogată istorie şi cu o arhitectură care trebuie să fie protejată şi respectată pare, la o primă vedere, să nu lase foarte mult loc pentru creativitate. Însă, nu de puţine ori, existenţa restricţiilor se dovedeşte a fi un bun catalizator al inovaţiei, acesta fiind şi cazul proiectului pe care vi-l prezentăm aici, un imobil multifuncţional de 567 mp, cu locuinţe, birouri şi spaţii comerciale situat în centrul istoric al Cracoviei.

Text: Anca Rotar
Foto: Wojciech Krynski

Mai precis, locul intervenţiei este strada Nadwislanska, ce însoţeşte cursul fluviului Vistula, spre care este orientată una dintre faţadele principale ale clădirii, cea de nord-vest. Contextul arhitectural şi, în special, vecinătatea imediată a unei clădiri istorice au condus la crearea unui obiect urban în spirit tradiţional. Arhitecţii au mizat pe tehnici simple şi materiale de calitate, manifestând o atenţie deosebită pentru detalii, dintre care multe poartă amprenta meşteşugului artizanal.

Exigenţele locuirii moderne au impus găsirea unor soluţii diferite pentru iluminarea naturală a fiecăreia dintre cele două faţade principale. Astfel, pentru latura sudică, dinspre strada Piwna, arhitecţii au conceput un sistem de grilaje orizontale cu un ritm riguros, în timp ce faţada dinspre râu, iluminată cu precădere în orele târzii ale după-amiezii, este definită de o serie de articulaţii verticale, ce proiectează umbre lungi. Pentru a profita pe cât posibil de peisajul urban spectaculos, ferestrele ocupă întreaga înălţime a interioarelor, cadrele fiind montate în faţa interioară a pereţilor şi expunând, astfel, şi textura învelişului faţadelor, realizat din travertin în combinaţie cu gips şi inserţii din oţel inoxidabil şi aluminiu. În schimb, faţada dinspre curtea interioară este îmbrăcată în lemn de larix Siberian. Un alt tip de lemn, respectiv cel de nuc, a fost folosit pentru finisarea interiorului holului de la intrare.

Văzută dinspre Vistula, noua clădire apare ca o reflexie în oglindă a celei învecinate, respectând forma şi proporţiile acesteia şi, în acelaşi timp, aducând o notă de modernitate discretă, însă de efect.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0