fbpx

Transylvania Kids de Simon Henwood

Miercuri, 4 februarie, ora 13:00 Galateca vă invită la vernisajul expoziţiei artistului britanic Simon Henwood “Transylvania Kids”, la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Tematica proiectului a fost iniţiată în vara anului 2013, când imediat după ce a expus la galeria Galateca proiectul multidisciplinar “Henwood Library. Din dragoste de carte şi de arte” artistul a călătorit în mai multe sate din Transilvania şi a fotografiat copii şi adolescenţi, parte dintr-un proiect mai amplu început de artist în urmă cu 17 de ani.

Transylvania Kids de Simon Henwood

Pentru Simon Henwood călătoria în peste 30 de sate săseşti a fost o experienţă inedită, el declarând: “Am realizat portrete ale unor copii şi adolescenţi din America, Asia şi din aproape toată Europa, iar când aşezi toate portretele împreună, toţi copii au aceleaşi aspiraţii, indiferent de ceea ce au şi ce nu au. Spectaculos e că oriunde ai fotografia copii în lume, e o uriaşă asemănare între ei, probabil e ceva legat de spirit şi de atitudine, de felul în care aşteaptă să se întâmple ceva în viaţa lor. Dar în Transilvania am primit şi o lecţie aparte. Eu fotografiez de obicei copii care au de toate, iar în acele satele săseşti, copiii care aveau atât de puţin erau la fel de entuziasmaţi de viaţă şi aveau la fel de multă energie. Aceasta a fost pentru mine o revelaţie incredibilă, iar mesajul sper că va fi limpede pentru cei care vor privi tablourile mele, pentru că tinerii aceştia spun totul în expresiile lor faciale, un portret de-al lor are puterea să spună toată povestea lor, e ceva general valabil pentru copilărie”.

Transylvania Kids de Simon Henwood

Lucrările fac parte din seria ‘Adolescenţi’, un proiect în derulare ce cuprinde peste 150 de tablouri de adolescenţi, iar personajele sunt pictate ‘aşa cum sunt ele, cum aleg ele să pozeze; nu există conştiinţă de sine, ci doar o transpunere brută a eului lor interior’ după cum mărturiseşte artistul. Expoziţia va cuprinde o serie tablouri realizate în guaşă şi două instalaţii realizate de artist special pentru spaţiul expoziţional al Muzeului Brukenthal.

“Transylvania Kids”, deschisă din 4 februarie până pe 26 aprilie 2015, este a treia expoziţie a artistului în România şi prima în Sibiu. În perioada 30 octombrie 2014 – 30 ianuarie 2015 la galeria de artă contemporană şi design Galateca, din Bucureşti, s-a derulat un alt proiect al lui Simon Henwood, în care acesta este şi curator, intitulat “Henwood Library – Archive” şi care reuneşte lucrări de Picasso, Chagall, Goya, Giacometti, Paolozzi, Andy Warhol şi Sir Peter Blake ce fac parte din arhiva artistului şi l-au inspirat în realizarea primului său roman “Black Arc”, alături de câteva din lucrările ce vor compune expoziţia “Transylvania Kids”.  

De-a lungul a două decenii Simon Henwood a experimentat pe diferite segmente artistice, de la pictură, desen, fotografii şi cărţi bibliophile la animaţii, videoclipuri artistice, instalaţii şi noile media. Lucrările sale au fost expuse în cele mai renumite muzee şi galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) şi Galeria Sophie Sheideker (Paris) într-o dublă expoziţie semnată “Simon Henwood şi Francis Bacon”. Artistul este cunoscut şi pentru colaborările sale cu muzicienii Kanye West, Rihanna, Alicia Keys, Roisin Murphy, Badly Drawn Boy şi Imogen Heap pentru care a realizat fie videoclipuri, concepte pentru turneele de promovare a albumelor, costumele, scenografia sau designul grafic.

Transylvania Kids de Simon Henwood

Transylvania Kids de Simon Henwood

GALATECA este e o galerie de artă contemporană şi design​ din Bucureşti​ un proiect inovator ce alătură artişti, designeri, arhitecţi, curatori şi oameni de comunicare. Deşi încă tânără în peisajul spaţiilor culturale, Galateca a reuşit să se plaseze pe harta naţională şi internaţională prin proiecte absolut inedite. A pornit de la ideea de a crea un loc viu şi de a activa un spaţiu ideal poziţionat în cea mai frumoasă piaţă a Capitalei. La GALATECA relaţia dintre privitor şi creaţia artistică îşi va câştigă întâietatea vis–a–vis de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă. A avut colaborări internaţionale: cu renumitul artist britanic Simon Henwood, cu artistul româno-norvegian Timon Botez sau Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia) şi Alessio Maximilian Schroder (Italia) (într-o expoziţie colectivă). Galeria a găzduit şi proiecte ale unor importanţi artişti români contemporani: Vlad Tenu, Mircea Roman, Marian Zidaru, Daniela Făiniş, Silviu Oravitzan, Marcel Lupşe, Cătălin Năstăsoiu, Bogdan şi Magda Pelmuş.

Transylvania Kids de Simon Henwood

Linkuri către interviuri cu Simon Henwood:

https://www.youtube.com/watch?v=p1Y3koezaG0   

https://www.youtube.com/watch?v=QnAMwSDQa3Y

http://www.modernism.ro/2013/06/11/interviu-cu-artistul-britanic-simon-henwood-exclusivitate-modernism /

Linkuri către expozițiile sale la Galateca:

http://galateca.ro/expozitie-curenta.html http://galateca.ro/arhiva/henwood-library-din-dragoste-de-carte-si-de-arte.html 

Catalog: http://galateca.ro/wp-content/uploads/Catalog-expo-Henwood-Library-Archive.pdf  

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0