fbpx

Trienala de Arhitectură de la Lisabona. Concursuri

Cea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură de la Lisabona, cel mai important eveniment de arhitectură din Peninsula Iberică, se desfăşoară în perioada 14 octombrie 2010 şi 16 ianuarie 2011. Pornind de la calitatea şi rapida dezvoltare a arhitecturii portugheze, Trienala îşi propune să devină o platformă pentru discuţii legate de arhitectura contemporană.

În cadrul evenimentului, au fost organizate două concursuri internaţionale, unul pentru arhitecţi cu tema A House in Luanda: Patio and Pavilion şi unul dedicat studenţilor, intitulat Cova da Moura Project.

A HOUSE IN LUANDA: PATIO AND PAVILION

Scopul acestei competiţii a fost acela de a găsi o soluţie pentru un tip de locuinţă unifamilială ce presupune costuri extrem de reduse, pornind de la ideea că oraşul Luanda se află în mijlocul unui radical proces de transformare.

Trienala de Arhitectură de la Lisabona. Concursuri

Concursul a atras peste 599 de propuneri din 44 de ţări. Proiectul câştigător a fost realizat de echipa formată din arhitecţii portughezi Pedro Sousa, Tiago Ferreira, Tiago Coelho, Barbara Silva şi Madalena Madureira.

Proiectul răspunde cu succes tuturor cerinţelor menţionate în tema de concurs, oferind soluţii pentru case ce permit soluţii de extindere în timp, presupun costuri de construcţie reduse, sunt menite să adăpostească familii defavorizate, cu 7-9 membri (bunici, părinţi, copii) şi sunt organizate în jurul unor curţi interioare.

Trienala de Arhitectură de la Lisabona. Concursuri

Trienala de Arhitectură de la Lisabona. Concursuri

Pe lângă premiul I, au fost decernate încă trei premii şi o menţiune.

COVA DA MOURA PROJECT

Şcolile de arhitectură şi peisagism au fost provocate să ofere, prin intermediul programelor educaţionale proprii, răspunsuri la următoarea întrebare: cum poate arhitectura să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale oamenilor care locuiesc într-un anume cartier?

Cartierul care a jucat rolul de sit pentru studenţi a fost Cova da Moura, situat la marginea Lisabonei şi caracterizat printr-o morfologie organică, tipică aglomerărilor urbane cu rădăcini vernaculare. 77 de proiecte au fost înscrise în competiţie. Dintre toate acestea juriul a ales pentru Premiul I echipa formată din studenţii Alexandre Vicente, Maria Macedo, Nuno Segura şi Tiago Pereira de la Universidade Autónoma de Lisboa, coordonaţi de profesorul Pedro Campos Costa.

Trienala de Arhitectură de la Lisabona. Concursuri

Străzile din Cova da Moura constituie extensii ale locuinţelor, acţionând ca spaţii comune pentru toţi locuitorii zonei. Acestea sunt mai mult decât simple căi de acces, fiind spaţii generatoare de identitate şi legături sociale. Proiectul câştigător propune revitalizarea spaţiilor libere din cartier, asociate cu absenţa clădirilor sau rezultate pur şi simplu din intersecţiile de străzi.

Pe lângă acest premiu au fost acordate trei menţiuni şi un premiu special ales de membrii comunităţii Alto da Cova da Moura.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0