fbpx

Turquoise, un volum curajos și colorat în centrul capitalei

Centrul de management integrat pentru situaţii de urgenţă din Şoseaua Cotroceni nr. 34 este punctul de comandă comun pentru dispecerii şi coordonatorii 112, reuniţi într-o unică sală operativă dublată de o sală de şedinţe de mari dimensiuni. O clădire cu un scop atât de evident funcţional şi cu un grad de importanţă maxim ar fi sugerat în alte condiţii un volum anost şi fără pretenţii estetice, însă tenacitatea echipei de proiectare a transformat tema şi condiţionă­rile urbanistice în elemente valoroase, asimila­bile prin design. Centrul este situat pe dealul Cotroceni, cu faţade spre Grădina Botanică şi parcul Palatului Cotroceni.

Deşi tema de proiectare indica un P+1, arhitecţii au propus ca parterul să fie situat mai jos decât nivelul terenului, astfel încât volumul vizibil să fie dala dezvoltată pe orizontală a etajului şi nu un corp cu două niveluri. Jardinierele şi taluzul plantat cu iarbă izolează vizual şi fonic spaţiile publice de acces de pe cele două laturi opuse ale clădirii de traficul aglomerat de pe şoseaua Cotroceni şi înlo­cuiesc cu eleganţă orice tip de împrejmuire. Parterul, cu rol vizual de soclu, are pereţii plini spre stradă şi spatele parcelei, dar se deschide prin vitraje mari pe cele două faţade laterale opuse care cuprind accesul public şi cel al personalului. Volumul turcoaz al etajului iese puternic în consolă pe cele două laturi de acces şi generează un portic umbrit şi protejat de intemperii […]

Culoarea turcoaz deschis, iniţial gândită a fi cupru patinat, creşte vizibilitatea volumului şi are totodată un efect liniştitor. Stereotomia sobră a placării alternează suprafeţe plane întinse cu zone cu rosturi verticale şi fixează gravitaţional volumul, conferindu-i stabilitate. Parapeţii şi pereţii din tablă perforată de culoare albă maschează loggiile exterioare şi uneori disimulează grilele de ventilaţie. Prezenţa tehnologiei este de o discreţie absolută, nu numai din raţiuni de securitate, ci şi pentru a elibera clădirea de orice element cu prezenţă agresivă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0