fbpx

Umbrella Sky, o idee virală de design urban

Ce înseamnă vara în oraș? O explozie de tonuri vibrante. O adiere de vânt care împrospătează dintr-odată atmosfera. Prin intermediul instalațiilor temporare sau invitându-ne în parcuri urbane avangardiste, orașele lumii ne îndeamnă să celebrăm din plin aceste luni de vreme bună și mai mult timp liber.

Proiectul Umbrella Sky s-a născut în Águeda, Portugalia, sub forma unei instalații de umbrele multicolore menite să aducă umbră străzilor orașului pe care, deopotrivă localnici și turiști îl parcurg în plin soare de vară pentru a se bucura de opere de artă expuse în aer liber cu ocazia festivalului de artă Ágitagueda.

agueda2

Imaginat de către artista Patricia Cunha, fondatoare, împreună cu Bruno Almeida, a agenției de design Impactplan Art Productions, a făcut deja înconjurul lumii, oprindu-se în Toulouse, Paris, Hiroshima, Bahrain, Coral Gables sau Lisabona, printre multe alte locații. În această vară poate fi văzut, în variante adaptate, fiecare, pe forma sitului, în Franța: în Laon, Toulouse, Bordeaux, Aix-en-Provence și Paris, în Norvegia (Askersentrum și Drammen) sau în Portugalia, în Águeda, printre altele.

Conceptul e simplu: sute de umbrele colorate, roșii, galbene, verzi, portocalii, albastre și mov, suspendate cu ajutorul cablurilor, aduc veselie și vitalitate, plus umbră și răcoare.

bahrain

Umbrella Sky a debutat în 2012, devenind apoi parte integrantă a edițiilor fiecărui an ale festivalului de artă din Águeda și, de asemenea, imagine-simbol a orașului. Între timp, conceptul s-a diversificat, iar umbrelele au fost, de exemplu, complet transparente și iluminate cu bandă LED, pentru instalația de Crăciun de pe terasele Ritz-Carlton din Bahrain; au căpătat patternuri geometrice, pentru festivalul din Águeda de acum doi ani; au fost complet roz, pentru festivalul Just Rosé din Sanary-sur-Mer în Franța…

lens

Conceptul cerului colorat nu s-a oprit însă aici. Tot în Paris putem vedea, în această vară, o a doua instalație Impactplan, în centrul comercial Bercy Village: o compoziție de asemenea multicoloră și plutitoare, de această dată din baloane, mai exact din 3 200 de baloane, suspendate la cinci metri deasupra solului, acoperind și umbrind o suprafață de 200 de metri pătrați.

Articol apărut în igloo #190 / iun-iul 2019
la rubrica City Plus

igloo_190-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0