fbpx

Un parc liniar deschide orașul spre râu

Chicago Riverwalk este o inițiativă de a revendica râul Chicago în beneficiul urban, ecologic, de agrement și economic. Departamentul Transporturilor din Chicago și firma Ross Barney Architects a implementat Faza 1 Riverwalk, un segment inițial, care includea Veteran Memorial Plaza și Bridgehouse Muzeum Plaza.

015_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_8868

În 2012, echipa alcătuită din Sasaki, Ross Barney Arhitects, Alfred BENESCH Engineers și Jacobs/ Ryan Associates, sprijiniți de consultanți tehnici, a fost însărcinată cu completarea viziunii pentru fazele doi și trei: șase loturi urbane cuprinse între State Street și Lake Street.

020_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_7801

Bazându-se pe studiile anterioare ale râului, planurile echipei oferă o conexiune pietonală de-a lungul râului, între lac și zona de confluență. Proiectulul a trebuit să țină seama de dinamica inundațiilor anuale ale râului, măsurând vertical de aproape 2 metri.

001_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_9269

Transformând aceste provocări în oportunități, echipa a imaginat noi moduri de gândire compozițională, propunând un parc liniar. În locul unui parcurs compus prin rotații de 90 de grade proiectanții au regândit căile de acces ca un sistem independent care, prin schimbări de formă și geometria sa în sine, oferă conexiuni programatice spre râu.

062868_001_150dpi

Cu legături noi, care îmbogățesc și diversifică viața de-a lungul apei, fiecare plot urban ia forma și programul dintr-o tipologie bazată pe prezența râului.

021_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_7956

Aceste spații includ: Marina Plaza – restaurante și locuri în aer liber ce oferă deschidere și o viață vibrantă pe apă, inclusiv barje, patrule, taxiuri de apă și bărci de croazieră.

The Cove – închirieri de caiac și andocare pentru ambarcațiuni fără motor furnizează multiple conexiuni fizice la apă și accentuează recreerea. The River Theater – o scară sculpturală care leagă Upper Wacker cu zona Riverwalk oferind conectivitate pentru pietoni și zone de relaxare în lungul apei, în timp ce copacii asigură umbra.

010_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_4434

Water Plaza – o instalație de apă care oferă o ocazia pentru copii și familiile lor să interac­ționeze direct cu apa pe malul râului. Debarcaderul – o serie de bacuri platformă și grădini umede plutitoare oferă un mediu de învățare interactivă despre ecologia râului, inclusiv șansa de a pescui și de a identifica plantele native.

062868_008_150dpi

Boardwalk – o pasarelă accesibilă și nouă margine marină creează un acces continuu la Lake Street și stabilește scena pentru dezvoltarea viitoare în acest spațiu critic de confluență.

Ca un nou sistem interconectat de parcursuri și amenajări pietonale, proiectul Chicago Riverwalk oferă continuitate și varietate pentru vizitatorul parcului. Programele distincte și formele fiecărui spațiu tipologic permit experiențe diverse pe râu, variind de la facilități de alimentație la evenimente publice expansive, dotări și facilități pentru ambarcațiunile cu sau fără motor.

007_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_7706

Materialele de design, detaliile și formele repetate asigură coeziunea vizuală pe întreaga lungime a proiectului. Pavajele, de exemplu, reflectă contrastul cu contextul existent: o piatră tăiată rafinat urmează elegant Viaductul Wacker de expresie Beaux-Arts și suține o arhitectură bridgehouse, în timp ce o panouri prefabricate, cu textură mai accidentată, flanchează zonele joase și partea inferioară a podurilor de oțel.

004_print_ross_barney_sasaki_riverwalk_extension_kate_joyce_studios_9236

Primele trei loturi urbane între State Street și LaSalle Street au fost finalizate și deschise publicului în luna mai 2015. Construirea următoarelor trei blocuri a început în vara anului 2015.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0