Un puzzle de volume și texturi: Casa B
Context: cartierul bucureștean Pipera.
Scenografia: o ierarhie volumetrică care se înlănțuie gradual, bucurând atât ochii, cât și parcurgerea spațiului destinat locuirii. Diferitele volume alăturate se etalează și într-o varietate a texturilor, a materialelor selectate. Cărămida aparentă, în culoarea pământului, este baza peste care se așază, ca într-un joc, luminozitatea unui volum alb sau inserțiile lemnoase. Conform echipei de arhitecți de la Studio 1408, utilizarea cărămizii aparente ca finisaj al fațadei ventilate „a fost o provocare tehnologică” din pricina greutății materialului respectiv.
Peste garajul dublu a fost conturată o grădină cu plante care rezistă și în condiții dificile (căldură excesivă, îngheț) și care nu au nevoie de îngrijire sezonieră. Către această grădină privesc camerele copiilor, unde s-a pus accent pe luminozitate și deschidere.
În spatele casei, terasa devine o prelungire a livingului și a diningului, fiind acoperită „cu un sistem Renson cu pale direcționale automatizate care permite controlul însoririi, oferind o acoperire totală sau ritmată”, după cum ne-au povestit arhitecții. În ceea ce privește planimetria, centrul delimitează zonele conform gradului de intimitate: livingul și dependințele versus zona matrimonială și cea destinată copiilor.
La interior, ambientul neutru coloristic este punctat de intensitatea unor accente (o canapea albastră, spre exemplu) sau de elemente-surpriză. Este cazul ariei matrimoniale în care accesul este unul spectaculos datorită unui dressing deschis și amplu în formă de T, putându-se alege astfel calea de acces. O casă luminoasă și cochetă, casa B se întinde, relaxat, într-un cadru care invită natura să însoțească actul locuirii.
PROIECT: Studio 1408; arhitecți: Diana Bugnariu, Lucian Bugnariu; STRUCTURA DE REZISTENȚĂ: ing. Matei Bugnariu, ing. prof. dr. Tudor Bugnariu; SUPRAFAȚA TERENULUI: 780 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 372 mp; FINALIZAT: 2018
Proiect prezentat în albumul Case din România 9 / 2018