fbpx

UNDER, primul restaurant subacvatic din Europa

Snøhetta, probabil unul dintre cele mai inovatoare birouri de proiectare din Norvegia, care ne-au obișnuit cu o arhitectură constant în avangardă, a inaugurat la începutul primăverii „UNDER” – primul restaurant subacvatic din Europa.

Această performanță de a oferi un spațiu și experimentarea sa sub nivelul mării se află în Lindesnes, Norvegia, în capătul sudic al litoralului, unde, la cinci metri imersați, se deschide un plan vitrat către universul acvatic. Blocul verde-azuriu al apei este aici, simultan, fereastră, corp și lumină translucentă.

2016226_os_n176

Situat într-un loc unde marea și vremea devin – în cursul aceleiași zile – foarte schimbătoare, construcția ne invită să contemplăm forța naturii sau, mai degrabă, dimensiunea noastră limitată față de imensitate. „Este o progresie naturală a experimentării noastre cu granițele”, declară arhitectul Kjetil Trædal Thorsen, fondator Snøhetta. „Ca un nou punct de reper pentru Norvegia de Sud, UNDER propune combinații neașteptate de pronume și prepoziții și provocări ce determină plasarea fizică a unei persoane în mediul său. În această clădire, vă puteți afla sub apă, peste fundul mării, între pământ și mare. Acest lucru vă va oferi noi perspective și modalități de a vedea lumea, atât dincolo, cât și sub linia de plutire.”

Proiectul UNDER are excepția în rang de constituent caracteristic. În afara premierei sale europene, este așezat într-o zonă de confluență unică, unde apele râurilor sălbatice se unesc cu cele sărate. Abundența biodiversității explică existența în această clădire a unui centru de cercetare pentru viața marină, iar recomandările culinare sunt făcute în concordanță cu un pescuit sustenabil.

În limba norvegiană, „UNDER” are un dublu înțeles: „jos” și „minune”. Într-adevăr, construcția realizată de Snøhetta este un spațiu-minune care celebrează, cu mirare, fauna sălbatică a mării și litoralului stâncos al vârfului sudic al Norvegiei.

© IVAR KVAAL

© IVAR KVAAL

Asumându-și cu onestitate condiția fizică, spațială și metaforică de mediator între două lumi, pe jumătate scufundată în mare, clădirea de 34 m lungime e un monolit din beton. Materialul și rugozitatea sa externă au fost astfel proiectate și realizate încât să devină un recif artificial. Țărmul, locul cel mai solicitat de valuri și de curenți, a determinat structura de rezistență a clădirii. Elemente suplimentare unei construcții uzuale au fost prevăzute pentru a răspunde presiunii apei și șocului inegal generat de condițiile furtună. Fereastra restaurantului, cu dimensiuni gigantice 11 x 3,4 m, oferă o privire simultan constantă și variată către fundului mării. Ea colorează spațiul în tonuri și culori care variază în funcție de condițiile curenților marini, aspecte meteorologice și de anotimpuri.

Restaurantul UNDER servește în fiecare seară câte 35-40 de oaspeți într-o sală de mese protejată cu pereți de beton de o jumătate de metru. Obiectivul său culinar este de a crea o experiență delicioasă, bazată pe produse de înaltă calitate, provenite din surse locale, cu un accent deosebit pe capturarea durabilă a faunei sălbatice. Expatriatul danez Nicolai Ellitsgaard, bucătarul-șef al restaurantului UNDER, vine de la apreciatul restaurant Måltid din Kristiansand, aducând cu el o echipă internațională de 16 persoane, cu experiență din restaurantele Michelin.

Proiect: Restaurantul UNDER; Adresă: Balyveien 50, 4521 Lindesnes, Norvegia; Arhitectură: Snøhetta; Regim de înălțime: 5 m submarini și 10 m peste suprafața mării; Înclinație: 20 grade; Client: Lindesnes Hav hotell (Stigubostad & Gauteubostad); Finalizat: 2019

Proiect prezentate în igloo #190 / iun-iul 2019/ Holiday Architecture
la rubrica Inovație

profile_fb_190-mic

Foto: Inger Marie Grini / Bo Bedre Norge

IVAR KVAAL

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0