fbpx

Union Station

După zeci de ani în care a îmbrățișat cultura automobilului, societatea americană schimbă direcţia şi începe să înţeleagă avantajele transportului în comun. În oraşul Denver, nou-inaugurata Union Station reprezintă un nod de mobilitate urbană intermodală şi face din zonă un reper pentru comunităţile orientate spre optimizarea transportului public.

Text: Ioana Diaconu
Foto: Robert Polidori, Ryan Dravitz

Union Station

Clădirea istorică a Union Station din Denver, amplasată la marginea zonei de afaceri a oraşului, este un frumos exemplu de stil Beaux Arts în SUA. SOM a primit misiunea de a extinde şi de a transforma staţia existentă într-un nod major de transport regional.

Pentru aceasta, biroul de arhitectură a propus amenajarea celor opt hectare de şine fe­roviare ca un spaţiu de tranzit urban ce orchestrează şinele tramvaiului, ale trenurilor locale şi regionale, rutele de autobuz şi bicicletă, precum şi pasaje pietonale într-un nod de circulaţie intermodal, complex şi intuitiv. Principalul punct de atracţie este staţia în aer liber, concepută pentru a găzdui cât mai multe persoane într-o atmosferă atractivă.

Union Station

Structura principală constă în 11 grinzi în arc, desfăşurate pe aproximativ 55 de metri, îmbrăcate în material PTFE în tensiune. Din profil, bolta se înalţă spre ambele capete şi descinde într-o coborâre dinamică până la o distanţă de 7 metri de la sol în centru, un gest care îi permite structurii să umbrească platformele pentru pasagerii de dedesubt, în timp ce încadrează imaginea staţiei monument istoric din imediata vecinătate. Un pasaj pietonal intens circulat, întinzân­­­du-se pe lungimea a două intersecţii, leagă clădirea centrală de terminalul Denver Union Station gândit de SOM.

O reţea îmbunătăţită de spaţii publice şi pietonale în cadrul şi în jurul locaţiei permite conectarea nodului de circulaţie la împrejurimi, devenind parte integrantă din viaţa oraşului. La nivelul subteran, terminalul pentru autobuze deserveşte 16 linii regionale, expres şi locale. Terminalul ce măsoară 300 de metri lungime joacă un rol dublu, atât ca nod de circulaţie, cât şi ca spaţiu de tranzit urban care face le­gătura între reţeaua de rute de transport şi zonele rezidenţiale din vecinătate.

Union Station

Culorile vii şi lumina naturală au un rol în orientare, în timp ce terasele atrăgătoare şi finisajele de sticlă galbenă îi oferă călătorului o experienţă aparte. O serie de luminatoare şi pavilioane de sticlă aduc la interior multă lumină naturală, accentuând dinamismul şi spectaculozitatea structurii. Staţia de tramvai, adecvată cerinţelor actuale în reţeaua globală de transport, este gândită pentru a răspunde nevoilor călătorilor care se deplasează pe distanţe mai mici. Designul este adaptat la scara oraşului, cu referinţă la tubulatura de oţel şi la bolta gării, reinterpretate şi redimensionate.

Union Station

Union Station

Staţia de tramvai demonstrează astfel modul foarte profesionist în care arhitecţii au conceput fiecare detaliu pentru a răspunde funcţiunii şi contextului – avem de-a face cu un proiect complex, unitar prin strategii bine puse la punct şi o paletă de materiale comune, dar în egală măsură divers, cu spaţii care oscilează între grandios şi liniştit, prin redimensionări bine potrivite. Unul dintre cele mai semnificative astfel de proiecte din Statele Unite, reamenajarea fostei gări Denver Union reprezintă totodată un studiu de caz asupra puterii transformatoare a designului urban orientat spre transport.

Union Station

Această investiţie publică substanţială a dat naştere unui val de colaborări public-privat fără precedent. Luând în calcul patrimoniul arhitectural, dar orientându-se în esenţă spre viitor prin dimensiunea tehnologică şi accentuarea spiritul urban, staţia Denver Union setează un nou standard pentru nodurile de transport intermodale ale secolului 21.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0