Upgrade Snøhetta – Johnson

După 33 de ani, Snøhetta reimaginează o clădire iconică: imobilul 550 Madison din New York semnat Philip Jhonson.

Proiectul comisionat recent echipei de arhitecți de la Snøhetta transformă și remodelează registrul de bază al imobilului 550 Madison din New York proiectat de arhitectul Philip Johnson – o clădire iconică pentru postmodernism. Intervenția aproape dublează cantitatea de spațiu public prin reinventarea primelor nivele ale turnului din anii ’80 într-un front stradal plin de viață și foarte transparent.

Luni, 30 octombrie 2017, biroul de proiectare Snøhetta anunța că a fost comisionat să reimagineze turnul postmodern, situat la nr. 550 pe Madison Avenue în New York. Renovarea este primul proiect major pentru New York City East Midtown de când planul său de revitalizare a fost aprobat, la începutul acestui an. În timp ce vârful recunoscut al turnului rămâne un punct de atracție al siluetei orașului New York – așa cum a fost imaginat de Philip Johnson încă din 1984 – noul proiect transformă baza sa într-un front stradal invitant, extinzând activitatea plină de viață de pe Madison Avenue spre sud, către Strada 55. În plus, spațiul public adiacent aproape se va dubla în mărime și va crea o grădină publică luxuriantă în aer liber. Proiectul echipei de arhitecți și specialiști de la Snøhetta va actualiza clădirea cu sisteme de ultimă generație și va induce o altă viață în spațiile publice, comerciale și de birouri, adaptată la nevoile contemporane ale unuia dintre cele mai recunoscute bulevarde din lume.

Încheiat în 1984, turnul 550 Madison, cunoscut anterior ca AT & T și apoi clădirea Sony, a fost proiectat inițial de Philip Johnson pentru ocuparea unui singur chiriaș, servind ca sediu mondial omonim pentru proprietarii săi. De la plecarea societății Sony cu mai mult de un an și jumătate în urmă, birourile sale au rămas vacante.

Renovarea clădirii modernizează spațiile interioare pentru a satisface nevoile contemporane ale unei varietăți de chiriași de birouri și adaugă facilități de înaltă calitate, retail și restaurante de clasă mondială.  Reînnoitul 550 Madison aspiră să fie un lider pentru renovarea turnurilor comerciale în viitor, vizând certificările LEED Gold pentru durabilitate, WELL pentru materiale sănătoase și bunăstare și certificare WIRED pentru infrastructura digitală. Acesta va utiliza un sistem dedicat de ventilație în aer liber (DOAS), asigurând o sursă continuă de aer curat, în timp ce consumă mai puțină energie decât sistemele tipice de ventilație mecanică VAV.

Într-o lume cu profunde transformări iată că ocupanții unei clăriri memorabile migrează însă imaginea sa iconică rămâne. Un semn al încrederii în noțiunea de durată a arhitecturii contemporane.