fbpx

Utopic de București: bijuterie, frenezie și sufragerie

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Mona Vulpoiu

Cu Mona Vulpoiu și universul ei de bijuterii utopice mă intersectam nu cu mulți ani în urmă, ajungând în atelierul său de pe strada Mircea Vulcănescu. Aflam atunci că Mona (care a studiat Arhitectură și visa să devină dentist, dar pasiunea pentru bijuterie a bătut toate celelalte perspective…) nu își populează atelierul numai cu ustensile, materiale și devălmășia bancului de lucru, ci și cu multă bucurie vizuală.

Fragmente artistice care o pasionează, propriile desene, amintiri, flori uscate, fotografii, plante, oglinzi – un întreg univers se desfășoară în atelierul său, inspirație și deopotrivă ramă pentru colecțiile ei de bijuterii, multe dintre ele unicat. Aveam să regăsesc o parte din această lume în magazinul Utopic, inaugurat la începutul toamnei pe strada Biserica Amzei colț cu Calea Victoriei.

 

 

Vitrina și intrarea în magazin sunt o apariție, de oriunde te-ai apropia, întâmpinându-te cu verdele plantelor scoase „la stradă”, logoul și lettering-ul hipnotizat Utopic și cu instalația mănușilor de cauciuc muncite care curg printre ghivece. Magazinul este de fapt o extensie a fostului atelier Utopic, aflat în interiorul imobilului, iar Mona a vrut să îi dea un aer primitor și berlinez: „cred că cel mai mult mă bucură că am putut să aduc un colț de Berlin în București. Am vrut mult de tot ca magazinul să fie unul cu un aer berlinez, îmbrăcat în alb, luminos, cu multe plante, personal, în care să te simți ca la cineva în sufragerie”.

 

 

O buturugă cu nicovală, ciocane și alte ustensile, surprinde în mijlocul spațiului, accentuând dorința artistei de a prezenta, dincolo de bijuterii, și o parte din procesul creativ: „am gândit și o zonă de atelier, una foarte mică, în spatele magazinului, pentru că mi-a plăcut ideea de a lucra în fața clientului. Această mică expunere în vitrină a atelierului și a artistului de care eram fascinată acum mulți ani în Grecia și Portugalia”. În afară de bijuteriile din argint, aur, cupru sau alamă și deja cunoscutele serii semnate de Mona (cum este cea inspirată de Micul Prinț), în magazin mai pot fi descoperite obiecte ceramice, icoane pictate pe lemn și sticlă, ilustrații etc.

 

 

Dincolo de lungul drum al răbdării în față cu birocrația, care a marcat demersul, nu putem decât să salutăm acest nou spațiu care își propune să devină și un prilej de expunere a designului românesc. Până la reamenajarea magazinului, pe care Mona și-o propune pentru ianuarie 2022, puteți descoperi acest nou colț Utopic al Bucureștiului.

 

 

Articol publicat în igloo #205 / decembrie 2021 – ianuarie 2022 / Viena. Locuinţe sociale / rubrica #DeGustBun

igloo_205-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0