Vechiul şi noul se combină într-o mică locuinţă de arhitect. Casa de la Conserva, Valencia Spania

Arhitectul spaniol José Costa a reabilitat o casă veche din cartierul Ayora din Valencia – o zonă diversă cu o bogată istorie – pentru a-i servi drept locuinţă. Conştient de responsabilitatea sa faţă de comunitate, el a creat un spaţiu unde tradiţia şi identitatea istorică sunt prezente la fiecare pas, dar care invită la visare şi explorarea creativităţii, şi unde poveştile vieţilor din trecut le inspiră pe cele ce vor veni.  

Clădirea este o casă tipică valenciană din secolul 20, accesată din stradă prin intermediul unei scări înguste. Starea ei iniţială, de abandonare, a dictat o golire totală a interiorului. Astfel, pereţii despărţitori, plafoanele, instalaţiile şi podelele au fost cu totul înlăturate, obţinându-se un spaţiu liber, cu structura din grinzi şi ţigle a acoperişului lăsată expusă.

Casa Conserva ©Milena Villalba _7

În cadrul etapei următoare, planşeul a fost consolidat, ferestrele din faţadă şi-au recăpătat dimensiunea originală, iar casa a fost deschisă către curtea interioară, invitând lumina naturală în întreg interiorul.

Casa Conserva ©Milena Villalba _8

Spaţiul a fost organizat în trei zone principale prin introducerea unei supante uşoare din lemn, iar şarpanta originală a fost parţial ridicată, asigurând astfel aerisirea şi iluminarea naturală atât a spaţiului de zi cât şi a mezaninului şi generând o diagonală ce traversează întreaga casă, oferind acces către terasa superioară.

Casa Conserva ©Milena Villalba _9

La parter, un open space pe dublă înălţime conţine living-ul, dining-ul şi bucătăria. Spaţiile cele mai private – dormitorul, baia şi un living adiţional destinat folosirii în timpul sezonului rece – sunt „ascunse” sub structura şarpantei, iar podul este ocupat în întregime de un spaţiu multifuncţional ce serveşte drept birou, atelier, loc de studiu sau de primire a oaspeţilor.

Casa Conserva ©Milena Villalba _10

Cele două niveluri ale casei comunică printr-o scară metalică cu trepte autoportante, vopsită  într-o nuanţă intensă de roşu care o transformă în elementul principal al spaţiului. În întreg interiorul, elemente vechi şi noi sunt plasate într-un dialog armonios, iar alăturarea dintre diferitele materiale – cărămidă, ciment, metal, vopsea şi lemn din abundenţă – aduce căldură şi autenticitate.

PROIECT: José Costa ARQ, arh. José Costa; FINALIZAT: 2019