fbpx

VELUX Daylight Symposium 2013

Arhitectura de astăzi, în special în Europa, este din ce în ce mai puţin despre a construi ceva nou şi din ce în ce mai mult despre recontextualizare, valorificare a ceea ce există, în spiritul unui stil de viaţă atent în egală măsură la trecut şi viitor. Acordând o deosebită importanţă inovaţiei, dovadă şi existenţa Centrului de Cercetare pentru Lumină Naturală, Energie şi Climat Interior, grupul VELUX a înţeles nevoia de aborda cu profesionalism această temă esenţială în dezvoltarea urbană durabilă şi i-a dedicat cea de-a cincea ediţie a simpozionului internaţional Daylight, cu titlul „New Eyes on Existing Buildings”.

Text: Viorica Buică
Foto: ©VELUX

La mijlocul lunii mai, mai mult de 300 de experţi de renume mondial specializaţi în lumina naturală s-au reunit la Copenhaga, la Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, pentru a dezbate şi schimba idei despre cum pot fi transformate clădirile actuale, şi implicit oraşele, în medii de locuit sau lucrat sustenabile şi mai sănătoase, utilizând una dintre cele mai la îndemână resurse naturale – lumina solară.

Dincolo de soluţii şi tehnologii, este vorba în primul rând de o schimbare de perspectivă pentru a conştientiza şi înţelege modul în care ne influenţează, în mod direct, calitatea spaţiilor în care locuim, lucrăm sau ne petrecem timpul liber. „Cetăţeanul european petrece în medie 90% din timp în interior, iar 30% dintre clădiri oferă un mediu de locuit nesănătos, cu prea puţină lumină naturală, situaţie ce poate avea ca efect o stare de sănătate precară şi simptome înrudite cu depresia pentru ocupanţii clădirilor”, a explicat Per Arnold Andersen, coordonatorul Centrului de Cercetare pentru Lumină Naturală, Energie şi Climat Interior al Grupului VELUX. Şi a continuat: „Peste 20 de ani, vom locui în aceleaşi clădiri în care locuim şi astăzi. Dacă nu luăm acum atitudine, ne îndreptăm pe o cale complet greşită în ceea ce priveşte viitorul fondului construit, iar acest simpozion va ajuta la găsirea unei soluţii pentru această problemă”.

Doctorul Richard Hobday, autorul volumului „The Healing Sun: Sunlight and Health in the 21st Century”, prezent şi el la eveniment, a subliniat efectele benefice ale luminii naturale asupra sănătăţii, efecte care au fost neglijate sau chiar uitate în timp. „Bacteriile rezistente la medicamente, virusul gripei şi alţi patogeni reprezintă o ameninţare la adresa oamenilor în spaţiile interioare. De aceea, este important să ne aducem aminte că lumina naturală ne poate proteja de astfel de infecţii şi de alte probleme de sănătate. Din nefericire, tendinţa de a beneficia de cât mai puţină lumină naturală în interior şi nu de mai multă, în opinia mea, reprezintă o problemă publică majoră”, a explicat reputatul expert Richard Hobday.

Problematica este una general valabilă, dar se dovedeşte cu atât mai acută şi importantă în ţări precum România unde numeroase clădiri, în principal cele din moştenirea arhitecturală a regimului comunist, au nevoie de îmbunătăţiri sau schimbări pentru a răspunde cerinţelor de confort pentru o viaţă sănătoasă. Este esenţial ca acest lucru să fie conştientizat atât de proprietari, cât şi de autorităţi/legislatori, împreună cu faptul că există numeroase soluţii şi metode pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Unul dintre obiectivele principale ale VELUX Daylight Symposium este tocmai acela de aduce împreună teoreticienii şi cercetătorii din domeniile arhitecturii, ingineriei şi a altor discipline conexe, şi pe cei care folosesc clădirile, dar şi pe investitori, facilitând dezvoltarea unor unelte şi metode uşor de implementat pentru a ajunge la mai multă lumină naturală în clădiri şi, implicit, la o calitate mai bună a vieţii. VELUX şi-a asumat de altfel misiunea de a milita la nivel internaţional pentru intensificarea cerinţelor din normativele cu privire la iluminarea naturală în clădiri şi în acest sens realizează în mod constant studii relevante.

Este important de menţionat faptul că simpozionul include un forum gândit pentru doctoranzii ale căror lucrări abordează lumina naturală, din direcţii diferite, încurajându-i pe aceştia să schimbe idei şi să intre în contact cu specialişti deja recunoscuţi. Este un gest de încredere, dar şi de susţinere, prin implicare, faţă de viitor.

Pentru mai multe informaţii despre simpozion şi pentru a vedea prezentările participanţilor vă recomandăm: www.thedaylightsite.com

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0